13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

29.09.2023 / 20:17 Politika - Predsjedništvo BiH

Žustra rasprava između Bećirovića i Cvijanović pred ministrom iz Danske

Žustra rasprava između Bećirovića i Cvijanović pred ministrom iz Danske
Foto: Predsjedništvo BiH

Žustra rasprava obilježila je današnji sastanak članova Predsjedništva BiH sa ministrom vanjskih Danske Larsom Lokeom Rasmusenom.

O tome svjedoči i činjenica da su se Denis Bećirović i Željka Cvijanović o istom sastanku oglasili različitim saopštenjima.

Na sastanku je inače bilo govora o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

Bećirović je, kako navodi, naglasio da su državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno definirali strateške vanjskopolitičke prioritete, a to su EU i NATO.

- Entiteti i niži nivoi vlasti unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine nemaju nikakve nadležnosti kada je u pitanju vanjska politika i zato je odluka nenadležne Skupštine entiteta RS-a o vojnoj neutralnosti pravno ništavna. Sve dok državni organi Bosne i Hercegovine ne promijene zakone i druge akte, koji trasiraju vanjsku politiku države, svi predstavnici države Bosne i Hercegovine dužni su ih poštivati. To je temeljni princip funkcioniranja svake pravne države, rekao je Bećirović.

On je upoznao ministra Rasmusena sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak naše zemlje.

S druge strane Željka Cvijanović zvaničniku iz Danske je poručila da mir i stabilnost u BiH nisu ugroženi.

Ona je istakla da se sve što u BiH dešava, dešava se u okviru političkih procesa i rasprava, ali da bošnjački političari nisu spremni da strani intervencionizam zamijene domaćim dijalogom, jer, kako je naglasila, preko stranih predstavnika žele da ostvare svoje političke ciljeve i zadovolje svoje političke apetite koji su prilično veliki.

Cvijanović je rekla da su nesređeni politički odnosi u BiH vidljivi i u okviru Predsjedništva BiH, koje je na današnjem sastanku sa danskim ministrom imalo suprotstavljena mišljenja oko brojnih pitanja, istakavši da je Bećirović koristio svaku priliku da kao glavnog krivca za sve probleme u BiH, optuži Republiku Srpsku i njene predstavnike.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo