15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

03.10.2023 / 10:17 Ekonomija - Evidentiran pad otkupa

Traže se veće otkupne cijene mlijeka u RS

Traže se veće otkupne cijene mlijeka u RS
Foto: UNSPLASH
Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS uputilo je zahtjev za podizanje otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka.

Zahtjev je poslan na adrese tri otkupljivača: "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica, "Lactalis BiH" Gradačac i "Mliječna industrija 99" Gradačac.

Oni su podsjetili kako je posljednjih nekoliko mjeseci evidentiran pad otkupa mlijeka za oko 50 hiljada litara dnevno, te kako je veliki broj proizvođača odustao od nabavke junica kroz program resornog ministarstva, upravo zbog loših prognoza ekonomičnosti proizvodnje.

"Molimo za dobru volju i revidiranje otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka, usklađivanje s poskupljenjem inputa mljekarske proizvodnje, ali i cijenama mliječnih proizvoda u tržnim lancima", istakli su u svom zahtjevu navodeći kako aktuelne cijene svježeg sirovog mlijeka nisu dovoljne da osiguraju stabilnu i održivu proizvodnju, ali ni preradu i snabdijevanje domaćeg tržište kvalitetnim mliječnim proizvodima.

Naveli su i kako su više puta zahtijevali da nadležni organi na nivou BiH uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje, ali da nije bilo sluha za ovaj problem.

"Nespremnost Vijeća ministara BiH da zaštiti domaću poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju je zaista akutna i nažalost problem koji je izgleda nerješiv. Značaj uvoznog za njih je neobjašnjiv. A sela stradaju, ostaju bez življa, gase se farme", stoji u dopisu Mljekara RS-a.

Ističu kako bi BiH mogla naučiti na greškama Hrvatske, gdje se u zadnjih desetak godina proizvodnja mlijeka prepolovila, ta država je istovremeno na nekih 50 odsto samodovoljnosti. Svi su izgledi, napominju, da će slično biti i ovdje, ako se ne preduzmu zakonski propisane mjere zaštite domaće proizvodnje, prenosi Agroklub.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo