14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

16.10.2023 / 08:50 Ličnost dana - Ličnost dana

REPREZENTACIJA BiH - 11. PUT NA TRONU EVROPE

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je 11. titulu evropskog prvaka.

Na 15. evropskom prvenstvu u italijanskom grada Caorleu odbojkaši BiH nakon velike brobe u finalu su savladali selekciju Njamčake sa 3:2 (18:25, 25:23, 28:30, 25:21, 15:6).

Pored titule izabranici selektora Ifeta Mahmutovića osigurali su direktan nastup na narednim Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Na putu do titule zlatni odbojkaši BiH sve protivnike pobijedili su maksimalnim rezultatom 3:0. U grupnoj fazi takmičenja savladali su reprezentacije Litvanije, Poljske, Slovenije, Hrvatske i Italije, u četvrtfinalu su bili bolji od Srbije, te u polufinalu od Ukrajine

Boje reprezentacije BiH na EP branili su Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stefan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

Bosna i Hercegovina pored toga što je Evropski prvak po 11put, osigurala je plasman na Paraolimpijskim igrama koje će se održati u Francuskoj u Parizu iduće godine.

- Safet Alibašić proglašen je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva MVP.

- Ismet Godinjak za najboljeg libera.

- Ermin Jusufović je najbolji smečer.

Nagradu za fair play ekipu također je otišla u naše ruke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo