15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

01.11.2023 / 06:05 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Oprezno sa slatkišima, naučnici kažu da su opasni kao alkohol i cigarete

Oprezno sa slatkišima, naučnici kažu da su opasni kao alkohol i cigarete
Foto: Ilustracija
Grickalice i slatkiši mogu izazvati sličnu ovisnost kao alkohol i cigarete, tvrde naučnici iz Brazila, Španije i Sjedinjenih Država.

Govoriti o prerađenoj brzoj hrani kao "supstanci koja izaziva ovisnost" moglo bi biti potrebno za rješavanje problema povezanih sa zdravljem, prema nalazima koje je objavio British Medical Journal (BMJ).

Potreba za time vjerovatno je najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu.

Ne samo da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o alkoholu i duhanu, nego je čak i nadmašuje kad je riječ o pretilima ili onima koji se prejedaju.

Naučnici su opisali nivo utvrđene ovisnosti o nezdravoj hrani kod djece, koja ne mogu legalno kupiti alkohol i obično su premlada za kupovinu cigareta, kao "neviđenu". Sugerišu da bi ona mogla premašiti nivoe ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba.

Čini se da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola.

Čini se da industrijski proizvedena hrana s "visokim nivoom rafiniranih ugljikohidrata ili dodanih masti, poput slatkiša i slanih grickalica" izaziva najgoru žudnju, prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu tablicu ovisnosti o hrani (YFAS).

Istraživanje objavljeno ranije ove godine procjenjuje da je svaki peti Britanac ovisan o brzoj hrani, dok je studija Sveučilišta Harvard pokazala da su žene sklonije ovisnosti o grickalicama nego muškarci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo