1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C

20.11.2023 / 12:24 Svijet - Vozit će bez vozača

Berlin planira lansirati leteći voz?

Berlin planira lansirati leteći voz?
Foto: Ilustracija
Grad Berlin planira testirati magnetsko-levitacijski (maglev) voz na ruti dugoj pet kilometara, prema navodima predsjednika frakcije Kršćanskih demokrata (CDU) u gradskoj skupštini Dirka Stettnera.

"Očekuje da se će 'lebdeći' voz biti jeftiniji i da će gradnja pruge trajati kraće nego što bi trajala gradnja nove podzemne željezničke linije", rekao je zvaničnik berlinskog CDU-a.

"Voz će voziti bez vozača"

"Osim toga, zanimljiva je informacija, pogotovo s obzirom na hroničnu nestašicu radnika u berlinskom poduzeću za javni prijevoz BVG, da će maglev voz voziti bez vozača", naglasio je Stettner.

Berlinski mediji pišu da su socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza pristali na taj plan.

"Gradnja probne pruge koštat će od 80 do 85 miliona eura"

Gradnja probne pruge stajat će, po Stettneru, od 80 do 85 miliona eura, a financirat će se iz posebnog pet milijardi eura vrijednog fonda za projekte koji bi trebali ublažiti klimatske promjene. Zvaničnik CDU-a nije naveo pojedinosti o trasi, a nije poznato ni kada bi gradnja trebala početi.

Zapadni Berlin imao je od 1984. do 1991. kratku liniju za magnetske vozove M-Bahn, koja je u početnoj fazi bila probni projekt, a zatim je nakratko bila uključena u redovni promet. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke projekt je napušten, napominje agencija dpa.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo