8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

21.11.2023 / 11:37 Svijet - Cape Town

Izrael povukao ambasadora iz Južnoafričke Republike

Izrael povukao ambasadora iz Južnoafričke Republike
Foto: Unsplash
Izrael je opozvao svog ambasadora u Južnoafričkoj Republici Eliava Belotserkovskog u Jeruzalem 'na konsultacije' uoči parlamentarnog glasanja u toj afričkoj zemlji na kojem će se u utorak odlučiti o sudbini izraelske ambasade.

Diplomatski odnosi dviju zemalja su u porastu napetosti zbog izraelskog rata protiv Gaze. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa ranije je rekao da njegova zemlja vjeruje da Izrael čini ratne zločine i genocid u Gazi.

Opoziv ambasadora dolazi uoči glasanja u južnoafričkom parlamentu o prijedlogu za zatvaranje izraelske ambasade i prekid svih veza s Izraelom dok se u Gazi ne provede primirje, navodi France 24.

Prijedlog koji je podnijela ljevičarska opoziciona stranka Borci za ekonomsku slobodu ima podršku vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) i drugih manjih stranaka.

Južnoafrička Republika objavila je prošle sedmice da je Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) proslijedila ono što je nazvala izraelskim "genocidom" u Gazi na istragu, i pozvala u ponedjeljak ICC da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo