6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

24.11.2023 / 13:58 Politika - Predsjednik HDZ-a BiH

Čović o zabrani skupa u Mrkonjić Gradu: To je realan ambijent BiH

Čović o zabrani skupa u Mrkonjić Gradu: To je realan ambijent BiH
Foto: FENA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine te je dodao kako nema potrebu posebno komentirati odluku Policijske uprava Mrkonjić Grad, koja je zabranila javni skup u tom gradu u povodu tog državnog praznika.

- S radošću svima onima koji slave današnji dan čestitam taj dan - izjavio je Čović u Orašju, gdje je učestvovao na znanstveno-stručnom skupu u povodu 200. obljetnice otvaranja prve pučke škole u BiH.

Dodao je kako je u vrijeme dok je obnašao neke druge dužnosti u državnim institucijama redovito organizirao prijeme u povodu Dana državnosti, te da je to bila prilika da se na poseban način istakne da Bosna i Hercegovina ima svoju historiju i svoje vrijednosti.

Na novinarsko pitanje da prokomentira odluku vlasti Republike Srpske da zabrani javni skup u Mrkonjić Gradu u povodu Dana državnosti BiH, Čović je odgovorio kako ne komentira takve poteze i da je to „realan ambijent Bosne i Hercegovine“.

- Promišljajući događaje koji su nas obilježili zadnjih 30 godina, s pozicije jednog, drugog ili trećeg naroda, što se manje budemo kritički osvrtali na izričaj onog drugog lakše ćemo doći do integriranog razmišljanja o onome što mi jesmo u Bosni i Hercegovini. Apsolutno nemam nikakav kritički osvrt na bilo koji događaj te vrste, ali mislim da što realnije budemo sagledavali naše razlike, i povijesne, i sadašnje, stvorit ćemo pravi ambijent da BiH može biti ono što je: sastavnica sva tri naroda, ali i svakog žitelja koji Bosnu i Hercegovinu doživljava kao svoju domovinu - poručio je Čović.

Kako je istaknuo, svako ima pravo baštiniti nešto iz svoje historije onako kako želi, ali da je bitno da se kroz tu historiju nauči „ko smo i šta smo“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo