9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

28.11.2023 / 11:33 Svijet - Indija

Nakon dvije sedmice spasioci se probili do radnika zarobljenih u tunelu

Nakon dvije sedmice spasioci se probili do radnika zarobljenih u tunelu
Foto: X

Spasioci su se probili do 41 indijskog radnika koji su više od dvije sedmice zarobljeni u urušenom tunelu u indijskom dijelu Himalaje.

Vlasti navode da će ih sada izvlačiti jednog po jednog kroz cijev promjera 90 cm koju su provukli kroz ruševine tunela. Nisko plaćeni radnici iz najsiromašnijih indijskih saveznih država zarobljeni su u 4.5 metara dugom tunelu u Uttarakhandu od 12. studenoga. Dobivali su hranu, vodu, svjetlo, kisik i lijekove kroz cijevi, piše BBC.

Ogromni stroj za bušenje, dovezen iz SAD-a, koji je vodoravno probijao ruševine pokvario se u petak nakon što je udario u metalnu prepreku.Vlasti su rekle da se bušilica popravlja, a u međuvremenu je 200 spasilaca ručno bušilo i uklanjalo ruševine pomoću sustava remenica.

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama (NDMA) saopćila je jučer da su spasioci počeli okomito bušiti šupljinu tunela u kojoj su radnici zarobljeni, prenosi Index.hr.

Geolozi su upozorili da je okomito bušenje "velik rizik" jer bi jake vibracije uzrokovane bušenjem prema dolje mogle predstavljati "ogromnu prijetnju" i destabilizirati okolni teren, na kojem drugi žive. Dužnosnici NDMA-a potvrdili su da je okomito bušenje započelo u nedjelju poslijepodne.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo