13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

30.11.2023 / 12:53 Kultura - Književni prvijenac

'Hronika izgubljenog stoljeća': Od pruskih konzula do visokih predstavnika

'Hronika izgubljenog stoljeća': Od pruskih konzula do visokih predstavnika
Foto: Vijesti.ba
Roman Amera Kapetanovića „Hronika izgubljenog stoljeća“ bit će promovisan u četvrtak, 30. novembra, u Sarajevu.

Ovaj književni prvijenac bosanskohercegovačkog diplomate i bivšeg novinara, u izdanju zeničkog „Vremena“, prati živote i puteve pruskih konzula u Sarajevu od sredine 19. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata.

Koristeći se i arhivskom građom i fikcijom, Kapetanović svoje likove provodi kroz burne i prijelomne godine pada Osmanskog carstva, austro-ugarske okupacije i Prvog svjetskog rata, da bi se radnja na kraju romana odvijala u savremenom dobu.

Promocija knjige će se održati u četvrtak, u 19:00 sati, u Historijskom muzeju u Sarajevu, a razgovor s autorom vodit će Kenan Efendić, urednik u izdavačkoj kući „Vrijeme“.

Kapetanović je karijerni diplomata i bivši novinar. Nakon dvadesetak godina rada u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uključujući i službovanje u Berlinu, karijeru je nastavio u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC), regionalnoj međuvladinoj organizaciji sa sjedištem u Sarajevu.

Autor je brojnih publikacija, analiza i novinskih članaka. Objavio je knjigu Vanjska politika Bosne i Hercegovine – između izazova i slabosti (FES – Buybook, 2004) te uredio publikaciju grupe autora Nasljeđe mira – Bosna i Hercegovina 20 godina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma (FES, 2015).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo