15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

01.12.2023 / 11:23 Politika - Ministar odbrane

Helez od OSA-e traži provjeru tvrdnji iz RS o paradžematima i terorizmu

Helez od OSA-e traži provjeru tvrdnji iz RS o paradžematima i terorizmu
Foto: FENA

Ministar odbrane BiH Zukan Helez obavijestio je danas javnost da je od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) tražio da mu dostavi niz informacija.

Zatražio sam od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mi dostavi slijedeće informaciju: 

- da li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH raspolaže podacima da na teritoriju entiteta Republika Srpska postoji 120 paradžemata.

- da li OSA raspolaže podacima da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a.

Helez podsjećam da je ministar unutrašnjih poslova RS, Siniša Karan u svojoj izjavi rekao da policija RS-a kontroliše i intenzivno prati te paradžemate zbog, kako je rekao, „potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma''.

- Predsjednik RS Milorad Dodik je dana 29.11.2023. godine izjavio: „Jasni smo da postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom.“ Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući srpskog kluba Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović uputili su američkom Senatu i Kongresu kao i zastupnicima u Evropskom parlamentu u kome navode: ''U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”.

- Smatram da ovakve izjave zvaničnika RS nisu istinite te da se iznose u političke svrhe, prvenstveno kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa antidejtonskog i secesionitičkog djelovanja vlasti RS, navodi Helez i zakljućuje:

- Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužilaštva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastim datim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo