7°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

01.12.2023 / 16:49 BiH - Reakcija Ambasade

Dodikove prijetnje imaće posljedice za njega i sve građane BiH

Dodikove prijetnje imaće posljedice za njega i sve građane BiH
Foto: Arhiv

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive.

Saopšteno je ovo danas iz Ambasade SAD u BiH. Dodaju da Dodikova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju.

- Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušavaju destabilizirati zemlju i regiju, navode iz Ambasade.

Dodaju da stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju.

- BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih, navode iz Ambasade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo