14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

01.12.2023 / 20:19 Svijet - Dubai

Predsjednici Kolumbije i Kube teror nad Palestincima nazvali 'genocidom', Izrael to ignorisao

Predsjednici Kolumbije i Kube teror nad Palestincima nazvali 'genocidom', Izrael to ignorisao
Foto: X.com
Iranska delegacija je napustila, a izraelski predsjednik je otkazao svoj govor jer su se napetosti oko rata u Gazi prelile na klimatskim pregovorima UN COP28 u Dubaiju u petak.

Kako su smrtonosni zračni napadi nastavljeni nakon jednosedmičnog primirja, nekoliko svjetskih čelnika okupljenih da razgovaraju o klimatskim promjenama iskoristili su priliku da žale zbog rata između Izraela i Hamasa koji je ostavio hiljade ubijenih.

- Nemoguće je ne dotaći se humanitarne krize koja se dešava na palestinskim teritorijama bliskim nama - rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na skupu o zaštiti okoliša.

- Incidenti koji se dešavaju u Gazi zločin su protiv čovječnosti, ratni zločin", dodao je turski čelnik, dok su predsjednici Kolumbije i Kube rat nazvali "genocidom".

Sukob je prvi put izbio nakon što su Hamasovi pripadnici ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovali oko 240, tvrde izraelske vlasti, u napadu bez presedana 7. oktobra.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će eliminisati Hamas i pokrenuo je zračnu i kopnenu kampanju u Gazi za koju Hamasova vlast navodi da je ubila oko 15.000 ljudi, također većinom civila.

Na dan kada se nasilje vratilo u pojas Gaze, sa više od 100 mrtvih na teritoriji, prema Hamasu, deseci svjetskih čelnikka obratili su se COP28.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog nije se, međutim, pojavio na svom zakazanom govoru, dan nakon što je njegov palestinski kolega Mahmoud Abbas otkazao planiranu posjetu COP28.

Katarski emir, prvobitno naveden kao jedan od govornika u petak, nedostajao je u konačnoj postavi.

De facto vladar Saudijske Arabije prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman nije prisustvovao sastanku, uprkos tome što je trebalo da održi prvi govor.

Nije naveden razlog za promjene u petak u posljednjem trenutku.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres govorio je na Svjetskom samitu o klimatskim mjerama na marginama COP28 rano u toku dana, dok su se vijesti o smrtonosnim udarima probijale.

- Kao što vidimo u ovoj regiji, sukobi izazivaju ogromnu patnju i intenzivne emocije. Upravo smo čuli vijest da se bombe ponovo oglašavaju u Gazi - rekao je.

Iranski tim je iznenada napustio COP28 u znak protesta zbog prisustva Izraela, za koje je šef delegacije i ministar energetike Ali Akbar Mehrabian rekao da je "suprotno ciljevima i smjernicama konferencije - navodi zvanična novinska agencija IRNA.

IRNA je kasno u četvrtak javila da iranski predsjednik Ebrahim Raisi neće prisustvovati COP28 i da će Mehrabian zauzeti njegovo mjesto.

Irački predsjednik Abdel Latif Rashid iskoristio je svoj govor da "osudi agresivni napad na Gazu".

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da čvrsto stane protiv ovog napada - rekao je on.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je njegova zemlja "zaprepaštena tragedijom koja je u toku u Gazi, ratom protiv nevinih ljudi .Palestina je ratni zločin koji se mora okončati."

Kada je jordanski kralj Abdulah II, jedan od prvih govornika, pokrenuo temu Gaze, jedan delegat je počeo da plješće, prije nego što je brzo stao kada se niko drugi nisu pridružili.

Drugi lideri također su kritizirali rat, ali nije spominjan predsjednik Abdel Fattah al-Sisi iz Egipta, države na prvoj liniji koja dijeli granicu s Gazom.

Ujedinjeni Arapski Emirati, naftom bogata zemlja domaćin COP28, jedna su od rijetkih arapskih država koje su priznale Izrael nakon potpisivanja Abrahamskog sporazuma 2020. godine, prenosi AFP.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo