°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

01.12.2023 / 22:12 Svijet - Kijev

Ukrajinci priznali: Mi smo izveli sabotažu na ruskoj željeznici

Ukrajinci priznali: Mi smo izveli sabotažu na ruskoj željeznici
Ukrajinska unutrašnja obavještajna agencija aktivirala je eksploziv na ruskoj željezničkoj pruzi duboko u Sibiru, što je drugi napad ove sedmice na rute vojnog snabdijevanja u toj oblasti, kazao je ukrajinski izvor Reutersu u petak.

Čini se da incidenti pokazuju spremnost i sposobnost Kijeva da izvodi sabotažne napade duboko unutar Rusije i poremeti rusku logistiku daleko od linija fronta 21-mjesečnog rata u Ukrajini.

Izvor, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je da je eksploziv detoniran dok je teretni voz prelazio Čertovski most u sibirskoj regiji Burjatija, koja se graniči s Mongolijom i udaljena je hiljadama kilometara od Ukrajine.

Voz je koristio rezervnu prugu nakon što je dan ranije napad na obližnji tunel doveo do preusmjeravanja vozova, rekao je izvor.

Baza, ruski medijski bilten sa sigurnosnim izvorima, rekao je da su se rezervoari za dizel gorivo zapalili u vozu koji je koristio rezervnu rutu i da se zapalilo šest teretnih vagona. Medij Izvještava o žrtvama i navodi da je uzrok eksplozije nepoznat.

Ukrajinski izvor, koji je rekao da je obje operacije izvela Služba sigurnosti Ukrajine (SBU), dao je sličnu procjenu štete, pozivajući se na ruske Telegram kanale.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti niti procijeniti da li se ruta koristi za vojno snabdijevanje. Ruske željeznice odbile su komentirati najnoviji incident. Regionalni ogranak ruskog Istražnog komiteta nije odmah odgovorio na pismeni zahtjev za komentarom.

Ukrajinski izvor u četvrtak je rekao da je SBU detonirao eksploziv u ranijem napadu dok se teretni voz kretao kroz tunel Severomujski u Burjatiji.

Ruski istražitelji zaključili su da su u "terorističkom aktu" voz digle u zrak neidentifikovane osobe, navode ruske novine Kommersant pozivajući se na neimenovane izvore.

Ruske željeznice, državna kompanija koja upravlja ogromnom željezničkom mrežom, saopćila je da je nakon prvog napada saobraćaj preusmjeren na novu rutu, što je malo produžilo vrijeme putovanja, ali nije prekinulo transport.

Ukrajinski izvor kazao je da je drugi napad predviđao preusmjeravanje željezničkog saobraćaja i ciljao rezervnu rutu kod Čertovskog mosta, koji se nalazi na ruskoj Bajkalsko-amurskoj magistrali koja prolazi kroz istočni Sibir i ruski Daleki istok.

Ruska transsibirska željeznica se smatra važnijom za ruski teretni transport od Bajkalsko-amurske magistrale.

Izvor iz ruske industrije koji je odbio da bude identifikovan rekao je da rezervna ruta funkcioniše i da je koriste vozovi koji prevoze teret u petak popodne, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo