13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

07.12.2023 / 23:30 Svijet - Betlehem

Kršćanski sveštenik: 'Da se Isus rodio danas, rodio bi se u Gazi ispod ruševina'

Kršćanski sveštenik: 'Da se Isus rodio danas, rodio bi se u Gazi ispod ruševina'
Foto: Screenshot
Arpaski kršćanski sveštenik večeras je u Betlehemu (Jerusalem) održao upečatljiv govor koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

On se zapitao kako bi izgledalo rođenje Isusa, da se on rodio danas dok traje teror u Palestini.

"Kako objasniti naše božićne jaslice na ruševinama. Da se Isus rodio danas, rodio bi se u Gazi ispod ruševina", rekao je na ceremoniji uoči Božića.

Inače, ove godine u Bethlehemu neće biti božićnog drvca jer će se proslave u tradicionalnom mjestu Isusovog rođenja održati "bez fanfara i previše svjetla" u sjeni rata u Gazi.

Betlehem, koji graniči s Jeruzalemom na okupiranoj Zapadnoj obali, bio je pogođen izraelsko-palestinskim sukobima proteklih godina, ali mnogi su građani posebno pogođeni trenutnim sukobom u Pojasu Gaze, udaljenom 50 kilometara.

U prvim danima decembra crkveni čelnici sastaju se u Betlehemu kako bi inaugurirali došašće, vrijeme iščekivanja Božića, što obično privuče mnogo turista, ali ove godine ulice i trgovi brdovitog grada uglavnom su prazni i sumorni pod suhim zimskim suncem.

"Nikad nismo vidjeli Betlehem ovakav, čak ni u vrijeme COVID-a. Grad je prazan i tužan", rekao je za Reuters otac Ibrahim Faltas, stariji franjevački fratar, ispred crkve Isusovog rođenja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo