2°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

09.12.2023 / 13:44 Regija - Kriminalistička istraživanja

Bosanac, dva Hrvata i sedam Gruzijaca uhapšeni zbog krijumčarenja migranata

Bosanac, dva Hrvata i sedam Gruzijaca uhapšeni zbog krijumčarenja migranata
Foto: Armin Durgut / Pixsell
Sisačka policija saopćila je kako su prije dva dana policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija u četiri odvojena slučaja na području Siska, Gvozda i Gline spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Policijski službenici su proveli kriminalistička istraživanja nad jednim hrvatskim, dvoje bosanskohercegovačkih državljana i jednim državljaninom Gruzije koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana u ličnim automobilima.

"Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je šestero državljana Gruzije učestvovalo u počinjenju kaznenog djela na način da su upravljali vozilima, kao prethodnice i zaštitnice, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, osumnjičenici su uhapšeni i dovedeni u službene prostorije policije", opisuju iz policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani inspektoru Policijske uprave sisačko-moslavačke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo