10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

10.12.2023 / 09:10 Svijet - Opasnost za civile

Žestoke borbe Hamasa i izraelske vojske na jugu Pojasa Gaze

Žestoke borbe Hamasa i izraelske vojske na jugu Pojasa Gaze
Foto: Israel Defense Forces
Izraelska vojska i palestinska organizacija Hamas žestoko su se sukobili danas na jugu Pojasa Gaze, gdje stotine hiljada civila očajnički pokušava da se zaštiti od rata.

Rano jutros je izraelski avion izveo udare kraj Khan Younisa i na putu između tog grada i Rafe blizu granice s Egiptom, objavila je Vlada Hamasa.

Nekoliko sati kasnije izvor blizak vojnim krilima Hamasa i Islamskog džihada je saopštio da pripadnici te dvije organizacije učestvuju u sukobima oko Kan Junisa.

Izraelska vojska je saopštila da je pojačala svoje operacije na jugu Pojasa Gaze.

Načelnik Generalštaba Izraela Herzi Halevi izjavio je da se mora “pojačati pritisak” i da su ubijeni mnogobrojni članovi Hamasa.

Na samom početku kopnene ofanzive, krajem oktobra, izraelska vojska je naredila stanovnicima sjevernog dijela Pojasa Gaze da idu na jug.

Pojačanjem sukoba na jugu i posle američkog veta u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju kojom se predlaže prekid vatre raste, strah za civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, a posebno na jugu.

Veliki dio od 1,9 miliona stanovnika Gaze koji su pobjegli od sukoba i bombi satjeran je u Rafu pretvorenu u ogroman izbjeglički logor.

Bolesti se šire zbog prenatrpanosti i loših sanitarnih uslova u skloništima Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) na jugu teritorije.

Direktorka UNICEF za Bliski istok Adela Khodr rekla je da je skoro milion djece prisilno raseljeno i da se potiskuje sve južnije na mala područja bez vode, hrane i zaštite.

Ograničenja na isporuku pomoći su dodatna smrtna presuda za djecu, upozorila je ona.

Po podacima ministarstva zdravlja u Gazi broj poginulih od početka rata je premašio 17.700, a većina su žene i deca.

Kako su istakli izraelski zvaničnci cilj rata uništenje Hamasa, koji Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Izraelska vojska je navela da je 137 talaca još uvijek zatočeno u Gazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo