10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

10.12.2023 / 12:47 Politika - Konferencija u Sarajevu

Odlučno odbacujemo viziju 'srpskog sveta'

Odlučno odbacujemo viziju 'srpskog sveta'
Foto: Fena
Regionalna saradnja i povezivanje svih aktera civilnog društva u regionu od suštinskog su značaja za razvoj i unapređenje međudržavnih odnosa Srbije i BiH.

Ovo je jedan od zaključaka konferencije u Sarajevu "Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Srbije – otvorena pitanja i perspektive", saopćenih danas na press-konferenciji.

Učesnici, više nevladinih organizacija iz regiona, društveni aktivisti, akademski predstavnici naglašavaju također da su odlučni i uporni u očuvanju multietničnosti bosanskohercegovačkog i srbijanskog društva, ravnopravnosti svih građana i naroda, njihovih vjeroispovijesti i svjetonazora.

Insistiraju na dubljem i snažnijem, sveobuhvatnom ekonomskom povezivanju BiH i Srbije kao suštinskom preduslovu jačanja kapaciteta građanskih društava i suštinske evropeizacije regiona. Posebno je bitna saradnja u oblasti izgradnje infrastrukturnih objekata, zaključeno je na konferenciji.

- Odlučno odbacujemo viziju 'srpskog sveta' koji je po svojoj prirodi nastavak velikosrpskog projekta. Zagovaramo da pristup Srbije u razvoju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom prioritetno treba da se odvija sa institucijama Bosne i Hercegovine – zaključile su također nevladine asocijacije navedenih dviju zemalja, akteri konferencije.

Od donosilaca odluka i političkih aktera Srbije i Bosne i Hercegovine oni traže da odmah stave sve institucionalne kapacitete u funkciju ispunjavanja kriterija pristupanja Evropskoj uniji i NATO alijansi.

Smatraju da vlast u Srbiji, kao i vlast u bh. entitetu Republika Srpska koja je direktno uključena i u vlast na nivou BiH, opstruiraju proces euroatlanstkih organizacija iako je to jedini put u interesu građana Srbije i BiH kao i cijelog zapadnog Balkana.

- U našim državama nije dovoljna samo promjena političara već je neophodna promjena politika. U tom smislu, proces pridruživanja Evropskoj uniji je jedini okvir za provođenje suštinskih reformi bez kojih je nemoguće zaustaviti procese depopulacije zapadnog Balkana – zaključeno je također.

Učesnici konferencije preporučili su institucijama Evropske unije da nastave snažnu podršku procesu pridruživanja svih država zapadnog Balkana, uz dosljedno instistiranje na provođenju svih reformskih procesa posebno u oblastima vladavine prava i ostalih fundamentalnih principa bez kojih ne može ni biti dugoročne regionalne stabilnosti.

Također preporučuju da u okviru Berlinskog procesa i ostalih mehanizama regionalne saradnje, koji se provode pod pokrovteljstvom Evropske unije, insistiraju na daljim koracima u procesu pomirenja naroda zapadnog Balkana i suočavanja s prošlošću, paralelno uz insistiranje na ekonomskoj i regionalnoj saradnji.

Ove i više drugih zaključaka i preporuka na konferenciji usaglasile su nevladine asocijacije učesnice i pojedinci, društveni aktivisti sa istim stavovima.

Od asocijacija iz Srbije, odnosno pojedinaca aktivista, učestvovali su predstavnici Helsinškog komiteta, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jevrejske zajednice iz Beograda, GDF-a, EU konventa, Centra za regionalizam, OCD -a.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine su predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća BiH, Kulturno-prosvjetnog jevrejskog društva "La Benevolencija", Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Foruma parlamentaraca BiH 1990, kao i Centra za promociju civilnog društva. Učestvovali su i članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

O zaključcima konferencije bit će upoznati bosanskohercegovačka i srbijanska javnost te institucije Evropske unije i Ured visokog predstavnika u BiH, navedeno je.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo