13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

11.12.2023 / 17:05 BiH - Petar Herceg Tomić

Ambasador Murphy odao počast Ljubušaku koji je poginuo tokom napada na Pearl Harbor

Ambasador Murphy odao počast Ljubušaku koji je poginuo tokom napada na Pearl Harbor
Foto: X
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je odao počast Petru Hercegu Tomiću koji je prošle sedmice u Ljubuškom dobio spomenik.

Ljubušak Petar Herceg Tonić, koji je žrtvujući vlastiti, spasio živote stotina američkih mornara, članova posade američkog broda USS Utah tokom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru.

Dana 7. decembra 1941., glavni vodotender Petar Tomić služio je na USS Utah u Pearl Harboru kada je torpediran i počeo tonuti. Tomić je ostao ispod palube, osiguravajući brodske kotlove i osiguravajući bijeg ostalih mornara, pri čemu je izgubio život. Hrabrost i osobna žrtva Petra Hercega Tomića predstavljaju najbolje od nas, navodi se u objavi na X-u američke ambasade u BiH.


Danas je ambasador Murphy odao počast dobitniku Medalje časti Petru Herceg Tomiću na nedavno otkrivenoj statui u Ljubuškom u čast Tomićevu životu i žrtvi. Petar Tomić rođen je u Prologu u Bosni i Hercegovini 1893. godine, kao mladić je emigrirao u Sjedinjene Države, a 1919. godine se prijavio u američku mornaricu, navodi se u saopćenju američke ambasade.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo