6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

11.12.2023 / 19:12 Politika - Hurtić i Al-Attiyah

Veze BiH i države Katar mogu postati još jače u mnogo oblasti

Veze BiH i države Katar mogu postati još jače u mnogo oblasti
Foto: FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, tokom razgovora s ambasadorom Katara u BiH Meshaal bin Ali Al-Attiyahom, izjavio je da Bosna i Hercegovina i država Katar već trideset godina imaju dobre bilateralne odnose.

- Jedan od brojnih efekata toga jeste i nedavna liberalizacija viznog režima za građane Bosne i Hercegovina, na čemu vam zahvaljujem. Neka ovo bude prilika za projekte koji će još više zbližiti naše dvije zemlje i produbiti saradnju - kazao je Hurtić.

On je predstavio projekte koji su u fokusu rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a koji bi mogli biti jaka spona s državom Katar. Jedan od njih je prekvalifikacija povratnika iz grada Doboja u IT stručnjake, čiji je cilj ostanak naših ljudi u Bosni i Hercegovini. Jedan od rezultata projekta, pored prijenosa vještina i znanja koje nude eksperti, jeste i jača saradnja države Katar i Bosne i Hercegovine, kao i institucionalne saradnje grada Doboja sa ministarstvom.

Ambasador Al-Attiyah izrazio je spremnost za svaki vid podrške potrebne za punu provedbu ovog projekta. Konkretizovani su i koraci na provedbi još jednog projekta koji bi mogao zaživjeti već od proljeća, a uključuje stipendiranje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine.

On je naglasio važnost reaktiviranja već postojećih sporazuma iz oblasti obrazovanja, u šta je, kako je kazao, već uključen i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Semir Halilović. Smatra da ima prostora za jaču ekonomsku povezanost i to putem različitih fondova, posebno za oblast turizma, ali i energetike, te brojna druga ulaganja.

Bosni i Hercegovini je zaželio uspjeh na njenom putu ka Evropskoj uniji.

- To vaša zemlja zaslužuje jer je otvorena i multietnična te kao takva spada u red velikih evropskih i svjetskih porodica - kazao je ambasador Al-Attiyah, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo