16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

26.12.2023 / 14:27 Ličnost dana - LIČNOST DANA

ADNAN DELIĆ - FEDERALNI MINISTAR

ADNAN DELIĆ - FEDERALNI MINISTAR
Foto: Arhiva
Na sjednici Vlade FBiH u petak usvojena je dopuna teksta Zakona o radu u FBiH kojom se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dopuna Zakona o radu studentima omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana, odnosno šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

- Tom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tokom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tokom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, ličnog i društvenog - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Prema riječima Delića, Vlada Federacije BiH krenula je u izmjene Zakona o radu koje dopuštaju rad studentima šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine i kako bi smanjila rast "sivog tržišta" rada, obzirom da poslodavci, pogotovo u uslužnim djelatnostima, imaju potrebu i interes za angažman studenata na privremenim i povremenim poslovima, ali se ne odlučuju na njihov angažman zbog straha od potencijalne neregularnosti samog procesa i sankcija zbog istih.

- Usvajanjem tih dopuna u Zakonu o radu poslodavcima će biti omogućeno jednostavno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi. A osim toga, legalizovanjem rada redovnih studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu od nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno koji je u nedostatku pravnih propisa sada već sasvim uobičajen na našem tržištu rada - zaključio je ministar.

Delić je naglasio i da očekuje da će se Zakon što prije naći na dnevnom redu domova Parlamenta FBiH kako bi njegova primjena počela prije sezone u kojoj se na tržištu rada, posebno u uslužnim djelatnostima traži uvijek radnik više. Dopuna zakona o radu ide po skraćenoj proceduri, što će također ubrzati proceduru njegovog usvajanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo