12°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

05.01.2024 / 15:04 Ličnost dana - Ličnost dana

JASMINA KOS - TAKTILNA SLIKOVNICA ZA SLIJEPE OSOBE

JASMINA KOS  - TAKTILNA SLIKOVNICA ZA SLIJEPE OSOBE
Foto: Vijesti.ba

Promocijom taktilne slikovnice „Mačak Krešo se pita: koje je boje srce moje“, autorice Jasmine Kos, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla obilježilo je jučer 04. Januar, Svjetski dan Brajevog pisma.

Slikovnica, koju prati i audio priča štampana je na Brajevom pismu i na uvećanom tisku. Pojašnjava boje kroz emocije i druga osjetila osim vida te potiče djecu da vjeruju u sebe.

- Sarađivala sam sa stručnjacima za slijepe i slabovidne osobe u Nedžarićima kao i sa centrom u Zagrebu. Oni su me vodili do svake tačke ili zareza kako to treba izgledati. Slikovnica je pisana na Brajevom pismu i tiskana je savremenom metodom kako bi bila dugotrajna. Da je ovako nešto potrebno, ja sam se uvjerila u anketi na 600 ispitanika u Hrvatskoj. Rezultati su poražavajući, a smatram da situacija nije ništa bolja ni u BiH, kazala je autorica slikovnice Jasmina Kos.

Kada su u pitanju podaci iz ispitivanja koje je provela Kos, oni pokazuju koliko malo znamo o osobama sa invaliditetom.

- Svako četvrto dijete kaže da mu je neugodno u blizini osobe sa poteškoćama u razvoju. Ni roditelji nisu ništa bolji, 55% roditelja bi komuniciralo sa osobom u pratnji, a ne izravno sa slijepom osobom. Svako sedmo dijete smatra da može oglušiti ili nije sigurno može li oglušiti ako se druži sa gluhom osobom. To su djeca od 9-12 godina, oni bi trebali već nešto znati, smatra autorica slikovnice.

Značajno je ovo djelo za slijepa i slabovidna lica u Tuzlanskom kantonu posebno za djecu kojih ima oko 40.

- Slikovnica je namijenjena nižim razredima osnovnih škola. Ovakvo štampanje je veoma skupo. Nama je ovdje dostupno šest slikovnica koje će biti izmeđuostalog i u biblioteci gdje su ipak najdostupnije korisnicima. Mi imamo problem i sa roditeljima koji zbog targetiranja ne žele djecu uključiti u udruženja koja okupljaju slijepe osobe. A mi im možemo mnogo pomoći, kazala je Tifa Tučić, predsjednica udruženja slijepih i slabovidnih osoba TK.

Na samoj promociji taktilne slikovnice , grupa studenata 3. godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta predstavila je djeci iz vrtića „Lastavica“ Brajevo pismo na način primjeren njihovom uzrastu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo