6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

26.02.2024 / 15:32 Techno & Nauka - SLIM

Japanski robot na Mjesecu preživio 'lunarnu noć'

Japanski robot na Mjesecu preživio 'lunarnu noć'
Foto: JAXA

Japanski robot preživio je na Mjesecu "lunarnu noć" koja traje kao dvije sedmice na Zemlji.

Radi se o periodu ekstremne hladnoće i potpune tame, prenosi BBC. "Prošle noći, poslali smo naredbu #SLIM-u i dobili smo odgovor", napisali su na X-u iz Nacionalne svemirske agencije Jaxe.

Tokom nespretnog slijetanja prošlog mjeseca, lenderove solarne ploče bile su okrenute na krivu stranu, zbog čega nije mogao stvarati energiju. Stavljen je u način spavanja. Promjena smjera sunčevih zraka omogućila mu je da kasnije pošalje neke slike, ali se ponovno ugasio kad je pala lunarna noć.

Iz Jaxe su javili da SLIM (Pametni lender za istraživanje Mjeseca) nije dizajniran za grube lunarne noći. Napisali su da će sredinom februara, kad Sunce ponovno obasja solarne ploče, nastaviti s misijom, prenosi Index.hr.

"Vijest da se SLIM ponovno pokrenuo nakon hladne lunarne noći je značajna", rekao je dr. Simeon Barber. "Preživljavanje lunarne noći bit će jedan od ključnih tehnoloških izazova s kojima ćemo se susresti ako želimo pokrenuti dugoročnu misiju na Mjesecu."

Dr. Barber objasnio je da je SLIM sletio blizu Mjesečevog ekvatora, gdje temperatura tla u podne dostiže preko 100 Celzija, ali noću pada i do -130 Celzija.

Iz Jaxe su javili da je komunikacija s robotom brzo obustavljena, u vrijeme kad je na Mjesecu bila sredina dana, što znači da je temperatura opreme za komunikaciju bila jako visoka. Kažu da su čekali da se intstrumenti ohlade, tokom čega su se pripremali za nastavak operacije. Tokom perioda "buđenja", SLIM je poslao nove slike za Zemlju. U Jaxi se nadaju da će, nakon što je preživio lunarnu noć, moći normalno nastaviti s radom.

Nakon slijetanja prošlog mjeseca, Jaxa je postala peta nacionalna svemirska agencija koja je uspjela sigurno spustiti letjelicu na Mjesec, nakon SAD-a, bivšeg SSSR-a, Kine i Indije.

Američka letjelica Odysseus prošle je sedmice postala prva privatna robotska letjelica koja je uspješno sletjela na Mjesec.

Poput SLIM-a, i ona je sletjela nespretno. Iz kompanije Intuitive Machines, koja upravlja letjelicom, vjeruju da se robot tokom slijetanja prevrnuo na bok. Odysseus i dalje radi i komunicira s centrom na Zemlji. Još nema objavljenih snimki s ekspedicije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo