13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.02.2024 / 22:14 Svijet - Sud odlučio

Trump mora dati puni iznos garancije od 454 miliona dolara, rok 30 dana

Trump mora dati puni iznos garancije od 454 miliona dolara, rok 30 dana
Foto: Arhiva / Profimedia
Trump mora dati puni iznos garancije kako bi pokrio presudu o građanskoj prevari od 454 miliona dolara, odlučio je sudija žalbenog suda.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump mora dati puni iznos garancije kako bi pokrio presudu od 454 miliona dolara u suđenju za građansku prevaru, presudio je u srijedu sudija žalbenog suda.

Sudija je, međutim, ukinuo zabranu Trumpove mogućnosti da dobije kredite od njujorške banke, što bi mu moglo omogućiti da dobije potrebna sredstva. Sud je također odbio Trumpov zahtjev da odgodi njegovu obavezu da uplati 454 miliona dolara dok se njegova žalba na presudu za prevaru ne završi. Trumpovi advokati su ponudili da pošalju obveznicu od 100 miliona dolara, oko jedne četvrtine duga, kako bi se presudilo, rekavši da ne mogu pristupiti tržištu kapitala kako bi prikupili novac zbog zabrane uzimanja kredita.

"Presuda nalaže bespredmetno i krivično oduzimanje gotovo 460 miliona dolara i preširoku trajnu zabranu protiv žalioca u nedostatku pravnog ovlaštenja ili činjenične podrške", napisali su Trumpovi advokati u podnesku ranije u srijedu.

Ured državnog tužioca New Yorka protivi se ponudi. U sudskim dokumentima navode da Trumpu nije zabranjeno da dobije obveznicu od osiguravača. Ali jedan od Trampovih advokata rekao je da je za obveznice potrebna gotovina i da je to problem.

Trump ima manje od 30 dana da uplati novac kako bi spriječio kancelariju glavnog državnog tužioca New Yorka da preduzme korake za izvršenje presude, uključujući potencijalno oduzimanje imovine.

Još nije jasno kako planira pokriti uplatu.

“Hitnost ovog zahtjeva je evidentna u svjetlu kaznenog i preteranog degorgementa dosuđenog žaliocima, uticaja zabrane na zakonite poslove, neizvjesnosti stvorene nejasnim i preširokim direktivama koje je izdao Vrhovni sud i javnim prijetnjama državnog tužioca da će ona će zaplijeniti imovinu žalioca kako bi ispunila presudu”, rekli su Trumpovi advokati u podnesku.

Osim novca, sudija Arthur Engoron je također zabranio Trumpu da bude službenik u njujorškom biznisu na tri godine i izrekao dvogodišnju zabranu Donaldu Trumpu mlađem i Eric Trumpu, dovodeći u pitanje ko će voditi Trump Organization.

Kompanija trenutno nema glavnog finansijskog direktora ili kontrolora. Sudija je takođe naredio da nezavisni posmatrač, koji je u Trampovoj organizaciji od 2022. godine, ostane na toj poziciji još tri godine.

Takođe je rekao da kompanija za nekretnine treba da postavi nezavisnog direktora za usklađenost. U pismu, njujorški državni tužilac je ustvrdio da nema osnova za odlaganje jer Trump može automatski odgoditi presudu tako što će osigurati garanciju za žalbu. Trumpov pravni tim također nije obavijestio AG ili sud o bilo kakvom pokušaju da se dobije kaucija, kaže državni tužilac. Ako Trump ne objavi garanciju ili ne isplati presudu, kaže se u pismu, AG će biti "primoran da potroši značajna sredstva za izvršenje presude o nekretninama i drugoj imovini optuženih". Uzimajući u obzir Trampovu neisplaćenu presudu od 83,3 miliona dolara u njegovom odvojenom slučaju sa spisateljicom E Jean Carroll na saveznom sudu, advokati te države kažu da su zabrinuti zbog naplate presude od skoro 460 miliona dolara u ovom slučaju.

Također kažu da Trump nije dokazao da ima likvidna sredstva da pokrije presudu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo