0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

29.02.2024 / 07:12 Regija - Crna Gora

Traži se smjena Mandića nakon sastanka sa Dodikom

Traži se smjena Mandića nakon sastanka sa Dodikom
Pozdrav Mandića i Dodika sa dočeka u Podgorici

Opozicija u Crnoj Gori zatražila smjenu Andrije Mandića nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Podgorici.

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) u Crnoj Gori podnijela je inicijativu za smjenom predsjednika Skupštine Andrije Mandića nakon sastanka sa Miloradom Dodikom koji je Podgoricu posjetio u utorak.

Ovakva reakcija DPS-a dolazi istog dana nakon što je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Crnoj Gori upućena protestna nota jer tokom sastanka Dodika i Mandića nisu bila istaknuta obilježja Bosne i Hercegovine već entiteta RS, kao i zbog skandaloznim tvrdnji koje je iznio Mandić.

"Organizacija posjete, deklarisanog negatora genocida u Srebrenici, Milorada Dodika Skupštini Crne Gore predstavlja svrstavanje na stranu onih politika koje imaju za cilj razbijanje Bosne i Hercegovine", saopštio je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

Nikolić je u svojoj izjavi rekao i to da je suština ovakvog djelovanja Mandića i Dodika destabilizacija političkih prilika u Crnoj Gori i opstrukcija njenog puta u EU, iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Smatramo da će se te opstrukcije nastaviti, jer Vučić ne želi Crnu Goru u EU, već oblikovanu u 'srpskom svijetu' koji je formalno uvezen u ovaj zakonodavni dom", ističe Nikolić.

On je dodao da je takvo djelovanje u skladu sa izjavom ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladimira Maslenikova da intenziviranje evropskog puta zemalja zapadnog Balkana znači i konfrontaciju sa Ruskom Federacijom.

Dio građana Podgorice također nije iskazao dobrodošlicu predsjedniku bh. entiteta RS. Grupa građana okupila se ispred skupštine Crne Gore u utorak protestujući zbog njegovog dolaska poručujući da "negatorima genocida u Srebrenici ovdje nije mjesto".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo