16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

23.03.2024 / 18:33 Svijet - Preuzeli odgovornost

ISIL otkrio razlog terorističkog napada u Moskvi

ISIL otkrio razlog terorističkog napada u Moskvi
Foto: Telegram
Teroristička organizacija ISIL, po prvi put se oglasila nakon gnusnog napada na koncertnu salu Crocus City u Moskvi, a u saopćenju napad nazivaju "najbrutalnijim u posljednjih nekoliko godina". Objavljena je i fotografija napadača.

Također, Njihova odjeća odgovara onoj zatočenika čije je fotografije ranije objavila Federalna sigurnosna služba.

U saopštenju se navodi da su trojica militanata otvorila vatru na ljude u sali za audijenciju, dok je četvrti zapalio zgradu. Tvrdi se da su teroristi bili naoružani mitraljezima, pištoljima i kontejnerima sa zapaljivom smjesom. Prije napada oni su dugo promatrali zgradu.

Spominje se da su militanti ISIL-a planirali napad na "veliku gomilu kršćana". Članovi grupe su naglasili da je teroristički napad organiziran u sklopu odgovora na rat koji je ISIL objavio zemljama koje se bore protiv islama.

Objavljena je i fotografija napadača. Insajder napominje da se boja, kroj i print na odjeći dvojice militanata na slici poklapaju sa odjećom zatočenika koju je prijavila Federalna sigurnosna služba.

Brief, Telegram kanal, objavio je fotografije zatočenika i uporedio ih sa slikom koju je objavio Amaq. S fotografija su identifikovana najmanje trojica napadača.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da su sva četvorica osumnjičenih za teroristički napad strani državljani.

Posljednje informacije iz Moskve kažu da je u terorističkom napadu poginulo više od 130 ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo