16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

24.03.2024 / 22:07 Svijet - Rusija

Dvojica osumnjičenih za napad u Moskvi izvedeni pred sud, otkriveni identiteti

Dvojica osumnjičenih za napad u Moskvi izvedeni pred sud, otkriveni identiteti
Foto: X

Prva dvojica osumnjičenih za napad na dvoranu u predgrađu Moskve, u kojoj je poginulo 137 ljudi, izvedeni su 24. marta uvečer pred sud u Moskvi koji treba da odluči o njihovom pritvoru, prenijela je agencija AFP, pozivajući se na izvještaje ruskih medija.

Kako su prenijele ruske novinske agencije, dvojica osumnjičenih optuženi su za "terorizam" i prijeti im doživotni zatvor.

Rusija je uhapsila 11 osoba u vezi s napadom, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su sva četvorica napadača strani državljani.

Inostrani mediji javljaju da su u pitanju Muhammadsober Zokirjonovich Fayzov i Shamsiddin Fariduni.

Broj poginulih u napadu terorista na dvoranu u predgrađu Moskve popeo se na 137, među kojima ima i troje djece, saopštili su ranije ruski istražitelji i dodali da su na licu mjesta pronašli oružje i municiju.

Militantna grupa tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad, u kojem su četiri naoružana napadača upala u dvoranu Krokus Siti (Crocus City) i otvorila vatru na ljude koji su čekali početak koncerta.

U Rusiji je 24. mart proglašen za dan žalosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je 23. marta nasilje kao "krvavi, varvarski teroristički napad", ali nije pominjao da je "Islamska država" preuzela odgovornost. Umesto toga, naveo je umješanost Ukrajine, što ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici negiraju.

Napad su osudili NATO, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo