12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

26.03.2024 / 07:38 Ekonomija - Nepotpuna dokumentacija

Zašto Vogošća još nije dobila sredstva od KS za uređenje poslovne zone?

Zašto Vogošća još nije dobila sredstva od KS za uređenje poslovne zone?
Foto: Biznis.ba

Za infrastrukturno uređenje poslovnih zona u Kantonu Sarajevo planirano je 7,5 miliona KM.

Od ovog iznosa za projekte predviđene spomenutim programom za sufinansiranje izdvojit će se 3.000.000 KM. Kada Ministarstvu privrede budu dostavljeni i drugi projekti koji su spremni za realizaciju i koji ispunjavaju postavljene uslove, izvršit će se izmjene Programa, kako bi i ti projekti bili podržani sredstvima za ovu namjenu. Programom su obuhvaćeni projekti općina Hadžići u vrijednosti od 231.134 KM, a za Ilijaš taj iznos je 776.160 KM. Planirano je u Općinu Centar Sarajevo usmjeriti 1.270.000 KM, a u Novi Grad Sarajevo 700.000 KM, što ukupno iznosi 2.977.294 KM.

Kako su iz Ministarstva pojasnili za Biznis.ba, Općina Vogošća jeste dostavila zahtjev za sufinansiranje projekata infrastrukturnog uređenja i rješavanja imovinsko pravnih odnosa u industrijskim zonama, međutim Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je zatražilo dodatna pojašnjenja i dopunu dokumentacije kako bi projekat bio sufinansiran od strane Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

- Do dana sačinjavanja akta tražena dokumetacija nije dostavljena, i to je razlog zašto projekat Općine Vogošća nije uvršten u Program, navode.

Navode da su u Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2024. godinu, ušli projekti koji su spremni za sufinansiranje od strane Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, te bi bilo neopravdano dalje odlagati sufinansiranje ovih projekata, odnosno čekati da neki drugi projekti budu spremni za sufinansiranje od strane Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Međutim, kada i ako neki drugi projekti budu spremni za sufinansiranje, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će predložiti izmjene i dopune ovog Programa, te u Program uvrstiti i takve projekte.

Kanton Sarajevo kontinuirano sufinansira projekte koje općine realizuju u poslovnim zonama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja mogućnosti za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta. Studije pokazuju - da su dobijanje odobrenja za infrastrukturno uređenje i razvijanje lokacija za poslovne zone, te samo infrastrukturno uređenje poslovnih zona, zajedno sa rješavanjem imovinsko - pravnih odnosa među najznačajnijim preprekama na koje nailaze investitori koji žele ulagati u poslovne zone na području Kantona Sarajevo. Zbog toga se u Kantonu Sarajevo razvijaju poslovne zone u kojima općine uz podršku Kantona Sarajevo rješavaju imovinsko - pravne odnose, te uz prethodno dobijanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih dozvola i svih drugih neophodnih saglasnosti, infrastrukturno pripremaju poslovne zone, što podrazumijeva: izvedbu/izgradnju saobraćajne infrastrukture, vodovodne mreže, kišne i fekalne kanalizacije, gasnih instalacija, elektroinstalacija uključujući trafo stanice i slično, te izvedbu/izgradnju drugih infrastrukturnih objekata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo