4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.03.2024 / 16:29 Muzika i Film - Reditelja Josipa Pejakovića

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Na 71. Martovskom festivalu u Beogradu bit će upriličena svjetska premijera dokumentarnog filma 'Hako', reditelja Josipa Pejakovića, koji govori o čovječnosti i oprostu.

Film govori o jednoj požutjeloj fotografiji, koja je bila zamajac za priču o visokim moralnim vrijednostima čovjeka sa Peštara, važnosti ljudske komunikacije te nesvakidašnjem prostoru i posebnoj ljudskoj atmosferi.

Reditelj Josip Pejaković, na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo, ističe da je upravo ta požutjela fotografija za njega bila inspirativna. Ubrzo je rezultirala scenarijem i pričom koju je kasnije dograđivao, sve do trenutka odluke da, kako je kazao, ne rade odmah igrani film nego da to bude dokumentarni film, kao master za eventualni igrani film.  

- Ispostavilo se da smo uradili veliki posao, ako se i završi na ovome. Jer to nije običan film, on je neobičan, a garancija je narativ toga kraja kojeg briljantno govori glavni narator u filmu, a to je unuk junaka sa te požutjele fotografije - objasnio je.

Rad na tom filmu reditelj Josip Pejaković je okarakterizirao kao dobru priliku da, u zrelo životno doba, još jednom poentira na istoj temi, sa kojom je i počeo monodramom 'Oj živote', govoreći o tim običnim neobičnim ljudima.

- Ovo je svjetska poruka da se protiv zla ne može boriti zlom, nego dobrotom čak i po cijenu da se zbog toga ostane bez života. To nije moglo mimoići ni mog glavnog junaka, o kojem govorim u filmu - kazao je.     

Hako Duljević, protagonist filma i unuk glavnog junaka ponosan je na tradiciju toga kraja i svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku koji u vrijeme Drugog svjetskog rata nije htio da podigne ruku na komšije, po cijenu sopstvenog stradanja.

U današnjem susretu sa novinarima Hako Duljević pojasnio je kako je dobio djedovo ime i to da ga je mnogo zanimala sudbina njegovog djeda. Saznao je tako da je njegov djed stradao 1943. godine, u Drugom svjetskom ratu, a priču o svemo tome čuo je od svog oca i nane (na Pešteru se kaže bijača). Sreo je i neke od očevidaca toga dešavanja.

- Sve to dobročinstvo moga djeda, ovim filmom je prepoznato - kazao je.   

Producent filma 'Hako' Almir Šahinović kaže da je taj film sniman u realnom prostoru, na Peštaru, a svjetska premijera zakazana je za 29. mart u Domu omladine u Beogradu, na 71. Martovskom festivalu.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo