16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

27.03.2024 / 23:11 Politika - Ministrica finansija RS

Vidović: SAD vrši snažan pritisak na bankarski sektor u RS

Vidović: SAD vrši snažan pritisak na bankarski sektor u RS
Foto: Arhiv
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović izjavila je danas da američka administracija vršeći pritisak na banke u RS-u u vezi sa računima fizičkih i pravnih lica koja su na "crnoj listi" SAD-a provodi nasilje koje za cilj ima uništenje ekonomije i same RS.

Vidović je navela da, prema njenim saznanjima, banke koje posluju u RS-u imaju zahtjeve američke administracije da se ugase računi svima koji su na listi Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC), i fizičkim i pravnim licima.

"Prema Zakonu o bankama Republike Srpske, svako ima pravo da ima račun i to mu je osnovno ljudsko pravo da može primiti platu, bilo koje svoje primanje i da može izdržavati sebe i porodicu, što se ovim uskraćuje", rekla je Vidović za Srnu.

Ona je objasnila da se bankama u suštini ne brani da ostave te račune, ali da će im, u tom slučaju, biti pogašeni SWIFT-ovi, ugašena korespondencija sa drugim bankama, što faktički znači da te banke ne mogu da posluju izvan RS-a i da su pod sankcijama.

"A to znači uništenje kompletnog privrednog sistema Republike Srpske što niko ne može dozvoliti", konstatovala je Vidović.

Prema njenim riječima, zbog toga su lica iz RS-a koja se nalaze na OFAC-ovoj listi dobrovoljno u bankama potpisali da im se ugase računi kako banke ne bi došle pod sankcije i da ne bi došlo do gašenja privrede, odnosno apsolutne nemogućnosti rada u Republici Srpskoj.

"Nečuveno i nepojmljivo je da u 21. vijeku neko nema osnovno pravo da ima račun na koju može da primi platu", istakla je Vidović i dodala da se ovdje ne radi ni o kakvom pravu, već sili koja za cilj ima uništenje kompletne ekonomije RS-a, odnosno uništenje Republike Srpske.

Vidović je poručila da će sve obaveze projektovane budžetom Republike Srpske biti isplaćene.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo