6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

28.03.2024 / 14:21 BiH - Premijer FBiH

Nikšić se obratio nakon hitne sjednice, poslao poruku RS

Nikšić se obratio nakon hitne sjednice, poslao poruku RS
Foto: FENA

Vlada Federacije BiH danas je, nakon održavanja hitne sjednice, održala konferenciju za medije na kojoj se obratio premijer Nermin Nikšić.

Jedna od tačaka bila je sigurnosna situacija u Federaciji BiH.

"Ne možemo reći da smo zadovoljni činjenicom da se povećao broj ubistava i to je nešto na šta želimo ukazati i tražimo da u narednom periodu intenziviramo aktivnosti, pogotovo što se tiče narušavanja sigurnosnih situacija kada su u pitanju sukobi navijača, navijačkih grupa, huligana...", rekao je Nikšić, te dodao:

"Smatramo kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i FUP ulažu ogromne napore u skladu sa svojim kapacitetima i ovlaštenjima kako bi sigurnosnu situaciju u Federaciji digli na viši nivo. Svako u svojoj nadležnosti, ali i zajedno u koordinaciji, djeluje u otkrivanju, sprečavanju i procesuiranju svih krivičnih djela kako bi sigurnosnu situaciju zadržali na zadovoljavajućem nivou. Po svim parametrima, ne može se reći da je sigurnosna situacija u Federaciji loša, ali želimo je podići na najviši mogući nivo. BiH spada među zemlje sa niskim stepenom opasnosti od terorizma, to je dokazano".

"Naravno, fokus je bio na Federaciji, sa jasnim osvrtom na ono što se odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Jasno je da slijedom odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona danas imamo sjednicu Skupštine u RS. Dobro je da nisu uvrstili Nacrt izbornog zakona na dnevni red, mada druge stvari koje su rečene nisu dobre", rekao je Nikšić.

On je naveo da je Vlada na osnovu informacije FUP-a donijela određene zaključke.

"Tražimo od Ministarstva i FUP-a da održanje sigurnosti bude na najvećem nivou. Pozvali smo i na nastavak koordinacije sa kantonalnim MUP-ovima. Ne može se reći kako je sigurnosna situacija loša, ali smo spremni da je dignemo na najveći mogući nivo. Želimo poručiti građanima, našim partnerima, zastupnicima u NSRS poručiti kako ćemo ostati potuno predani radu na EU putu BIH", rekao je Nikšić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo