23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

03.04.2024 / 14:31 Svijet - Katastrofa

Obustavljena isporuka pomoći za Gazu brodovima

Obustavljena isporuka pomoći za Gazu brodovima
Foto: APA Images

Brodovi s humanitarnom pomoći obustavili su isporuke za Gazu nakon napada na vozila World Central Kitchen.

Nakon izraelskog napada na vozila s humanitarnom pomoći u ponedjeljak, brod koji je trebao isporučiti pomoć s Kipra otplovio je natrag u luku Larnaca.

Inače, Luka Larnaca na Kipru polazište je za brodove koji isporučuju humanitarnu pomoć izgladnjelim stanovnicima Gaze kroz novouspostavljeni pomorski koridor.

Nakon što je prvi brod 15. marta uspješno dopremio pomoć, u ponedjeljak je kraj obale enklave stigao brod Jennifer, u pratnji brodova Open Arms i Ledra Dynamic. Na njima je bilo oko 250 tona pomoći, a zajedno s pratećim plovilima prevozili su oko 400 tona hrane.

Organizacija World Central Kitchen (WCK) uspjela je iskrcati samo 100 tona s brodova. Dostava je prekinuta kada je sedam humanitarnih radnika organizacije ubijeno u izraelskom napadu dok su dostavljali novu pomoć u ponedjeljak.

Prema WCK-u, unatoč prethodnoj koordinaciji s izraelskom vojskom, njihova vozila su gađana kada su napuštali skladište u Deir al-Balahu gdje su iskrcavali hranu koja je stigla morem. Kao rezultat toga, WCK je obustavio operacije u tom području i brodovi su se vratili na Kipar, potvrdile su lokalne vlasti.

Istovremeno, nekoliko dobrotvornih organizacija objavilo je kraj svojih operacija u Gazi kao rezultat napada.

S druge strane Izrael je napad na humanitarne radnike nazvao teškom greškom.

Sedam humanitarnih radnika ubijeno je u izraelskom napadu na vozila dok su dostavljali hranu, uključujući državljane Australije, Poljske, Velike Britanije, dvojnog državljanina Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, te jednog Palestinca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo