15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

17.04.2024 / 12:26 Regija - Nezgoda

U istarskoj luci se nasukao brod iz Tanzanije

U istarskoj luci se nasukao brod iz Tanzanije
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Kod ulaza u hrvatsku luku Rašu, jučer je oko 19:30 sati došlo je do nasukavanja broda koji plovi pod zastavom Tanzanije.

Na brodu je bilo 15 članova posade egipatske nacionalnosti koji nisu povrijeđeni, a nije uočeno ni onečišćenje mora, saopštilo je danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna centrala za traganje i spašavanje na moru (MRCC) Rijeka je obavijest o potrebi za asistencijom remorkera dobila nešto iza 19 sati, i to zbog jakog vjetra i bojazni da brodu prijeti nasukavanje na poziciji kod ulaza u luku Rašu. Lučka kapetanija Pula obavijestila je MRCC da je remorker isplovio iz Raše prema brodu.

Do nasukavanja broda je došlo oko 19:30 sati, na 40 metara od obale i na dubini između 2 i 5 metara, saopštilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Kod broda se na poziciji od sinoć nalaze remorkeri koji će ga tokom dana, a ovisno o vremenskim prilikama, pokušati odsukati s pozicije, piše Hina.

Aktivnosti se odvijaju u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula koja je na poziciji, a u čijoj će se nadležnosti provoditi i očevidne radnje o ovoj pomorskoj nesreći, navode iz Ministarstva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo