16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

17.04.2024 / 16:48 Crna hronika - Mostar

Podignuta optužnica protiv Danijela Prce zbog krađe Bruce Leejeve statue

Podignuta optužnica protiv Danijela Prce zbog krađe Bruce Leejeve statue
Foto: Arhiv

Tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv Danijela Prce, zv. 'Dado' (1978.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo 'teška krađa', a koju je Općinski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo produljenje mjere pritvora optuženiku, te je Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženika, iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora od 3 (tri) godine ili teža kazna.

Naime, optuženiku Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 29. februara do 7. marta 2024. godine, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle, i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio kazneno djelo "teška krađa".

Kako se navodi, krađe su počinjene na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu trgovine "Optika Boni", gdje je otuđio novac u iznosu od 600,00 KM, te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela, zatim Željezarije "Martom", gdje je otuđio gotov novac u iznosu od 600,00 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata, kao i na štetu Gradskog parka "Zrinjevac", kada je upotrebom podesnog alata odvojio statuu Brucea Leeja od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim "ankerima".

Nakon toga, statuu je uz pomoć kolica odvezao do "Staklene banke", a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove te sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Također, Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženika u iznosu od 1.200,00 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, sukladno Zakonu.

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženika koje će se održati 18. aprila 2024. godine u 09,15 sati.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo