13°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

17.04.2024 / 23:00 Svijet - 60 krađa

Austrijanci lopove iz BiH čekali u zasjedi 14 sati

Austrijanci lopove iz BiH čekali u zasjedi 14 sati
Foto: Arhiv

Hapšenje tri državljanina Bosne i Hercegovine predstavlja veliki uspjeh austrijske policije jer je ovaj trojac za samo nekoliko mjeseci uspio da izvede 60 provalnih krađa i otuđi plijen vrijedan pola miliona evra, saopšteno je iz austrijske policije.

Naime, kako prenose austrijski mediji, prvo su istražioci u okolini Salzburga primijetili neuobičajen broj provala, a u jednoj noći je zabilježeno čak šest. Ovo je za njih bio ozbiljan alarm i krenuli su da istražuju i nadziru dešavanja oko stambenih zgrada. U jednom momentu se istraga skoncetrisala na osumnjičenog 56-godišnjaka, a njihove sumnje su potvrđene kada sui h 14 sati čekali u zasjedi i konačno uhapsili na jednom parkingu.

Iz policije kažu da je samo jedan osumnjičeni živio u Austriji, u opštii Stras im Atergau, i navodno se bavio preprodajom automobila. Kada bi našao povoljne “mete”, on bi pozvao drugu dvojicu, koji bi namjenski zbog krađa doputovali iz Bosne i Hercegovine.

U prostoriji stana koji je iznajmljivao osumnjičeni pronađen je sofisticirani alat za provale, tamna odjeća, cipele specijalno dizajnirane za provale, te hrvatske pripejd kartice.

Kako prenose mediji, dvojica osumnjičenih, 56-godišnjak i 44-godišnjak, su priznali da su izveli između 50 i 60 provala, dok treći osumnjičeni, 33-godišnjak tvrdi da nije provaljivao sa njima, već da im je samo bio vozač. Sva trojica nalaze se u pritvoru u Velsu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo