8°C
Mostar 16°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

18.04.2024 / 08:51 Regija - Raška

Zamjenik direktora Policije Kosova i nekoliko policajca 'zadržani u Srbiji'

Zamjenik direktora Policije Kosova i nekoliko policajca 'zadržani u Srbiji'
Foto: RSE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je kasno u srijedu da vlasti Srbije drže zamjenika direktora Policije Kosova i još četiri policijska službenika.

Ministarstvo je izvijestilo da je zamjenik direktora policije srpske nacionalnosti Dejan Janković od srijede ujutro "u pritvoru bez ikakvog objašnjenja".

Janković, koji je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, zaustavljen je na granici sa Srbijom, Jarinju, na severu Kosova, i poslat na razgovor u Rašku na jugozapadu Srbije.

"Prepoznajući ovu ponovljenu praksu Srbije prema građanima i policijskim službenicima, iste intervjuišu različiti državni akteri Srbije", navelo je kosovsko ministarstvo.

Ministarstvo navodi da su vlasti Srbije privele "10 pripadnika kosovske policije (Albanaca i Srba)", ali da je njih petoro već pušteno.

Kako ističu iz ministarstva, nadležne institucije su u procesu davanja tačnih informacija u cilju razjašnjenja ove situacije.

"Od ranog jutra gađane su u autobusima i vozilima koja su prevozila naše građane sa zapada na Kosovo ili obrnuto, zaustavljali, oduzimali im lična dokumenta i razgovarali sa njima bez ikakvog prethodnog opravdanja", navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je optužilo vlasti Srbije da "satima zatvaraju naše građane u kancelarije vlasti Srbije i da ih razni ljudi pitaju o njihovom učešću ili eventualnim vezama sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, ili ratom na Kosovu".

Radio Slobodna Evropa obratio se Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije o ovom pitanju, ali odgovor nije uslijedio.

Jankovićevo zadržavanje u Srbiji dolazi istog dana kada je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova u srijedu rano saopštilo da je Srbija zaustavila autobuse koji prevoze putnike sa Kosova na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom kao "znak odmazde na podršku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji".

Ovo nije prvi put da se u Srbiji privode ili hapse i pripadnici srpske zajednice sa Kosova koji učestvuju u kosovskim institucijama ili nisu bliski Srpskoj listi koja ima podršku vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ranije je u srijedu navelo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti spriječavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova.

"U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbjednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbjednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu", naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je navelo da se oko pitanja privođenja kosovskih državljana obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj, institucijama Evropske unije i drugim međunarodnim organima.

Izrazili su očekivanje da će se situacija "brzo okončati".

Naveli su i da je na "ove osvetničke akcije" već upozorio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Ocijenjeno je da je predsjednik Srbije prije dva dana najavio hapšenja Albanaca koji krše Ustavni poredak Srbije, a nakon što je policija Kosova 13. aprila uhapsila Srećka Sofronijevića zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmjerene protiv krijumčarenja robe.

Vučić je rekao i da će sada "svi koji gaze" ustavni poredak Srbije, svi koji na bilo koji način u tome učestvuju, kroz proteste, demonstracije ili drugi način - odgovarati za to.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo