9°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

20.04.2024 / 11:19 BiH - Sarajevo

Foto: Delegacije iz RS u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici

Delegacija Narodne skupštine RS danas je ponovo održala obilježavanje događaja iz Doborovoljačke ulice u Sarajevu, od prije 32 godine.

Na mjesto stradanja vojnika JNA položeno je cvijeće i odata počast.

Podsjetimo, 3. maja 1992. tokom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo je do vatrenog okršaja između Teritorijalne odbrane BiH i Jugoslovenske narodne armije (JNA). Izlazak kolone pripadnika JNA iz Sarajeva prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije otetog i zarobljenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu.

Tog dana, prema svjedočenju generala Milutina Kukanjca, tadašnjeg komandanta Druge vojne oblasti JNA u slučaju “Dobrovoljačka”, ubijeno je šest pripadnika JNA, dok je u konvoju ukupno bio 261 pripadnik JNA. Istragom Tužilaštva BiH utvrđeno je da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba.

O dešavanjima u Dobrovoljačkoj godinama se šire laži iz manjeg bh. enetieta i Srbije, te vode montirani procesi.

Treba podsjetiti da je tokom aprila 1992. u Sarajevu ubijeno 225 ljudi, a da je 2. maj 1992. ostati zabilježen u istoriji kao poslednji propali pokušaj JNA da zauzme centar grada, podijeli ga i stavi pod svoju kontrolu. Napad je počeo u ranim jutarnjim satima granatiranjem sa već uveliko utvrđenih položaja na brdima oko Sarajeva. Čitav sat i po, Mladićevi i Karadžićevi artiljerci tući će iz svih tenkova, topova i ostalih oruđa po Predsjedništvu, Skupštini, Narodnom pozorištu, Domu sindikata…

Po najužem gradskom jezgru, po Opštini Stari grad, ali i po Novom Sarajevu. Bio je to početak ostvarenja monstruoznog plana – kasnije označenog kao najduža opsada jednog grada u novijoj istoriji što će životima platiti preko 11 hiljada građana Sarajeva, među kojima i 1.600 djece.

Poslije cjelodnevnih sukoba 2. maja, tako je pogođeno i uništeno nekoliko oklopnih transportera i tenkova, a u njima ginu vojnici i oficiri JNA… Koliko njih – tog 2. maja 1992? Njih 35 – odnosno, tačno onoliko koliko iznosi razlika između 42 mrtva (kako se tvrdi) i 7 (sedam ) – koliko je utvrđeno da je stvarno izginulo u Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992.

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo