6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

22.04.2024 / 11:01 Košarka - NBA

Boston bez problema protiv Miamija, Dallas izgubio od LA Clippersa

Boston bez problema protiv Miamija, Dallas izgubio od LA Clippersa
Foto: Vijesti.ba

Košarkaši Boston Celticsa pobjedom su započeli seriju prve runde doigravanja NBA lige protiv Miami Heata.

Boston, koji je regularni dio sezone okončao kao najbolje rangirana ekipa lige, savladao je oslabljenu ekipu Heata sa 114:94.

Miami je u ovom meču nastupio bez povrijeđene prve zvijezde tima Jimmyja Butlera i nisu mogao parirati najboljoj ekipi regularnog dijela, za koju su igrali svi njeni košarkaši.

Kod Bostona triple-double ostvario je Jayson Tatum s 23 poena te po deset skokova i asistencija. Derrick White dodao je 20 poena, dok se u Miamiju istakao Bam Adebayo sa 24 poena.

Košarkaši Dallas Mavericksa loše su započeli završnicu NBA lige na zapadu. U prvoj utakmici konferencijskog četvrtfinala u Los Angelesu izgubili su od Clippersa sa 109:97.

Uprkos odsustvu prve zvijezde Clippersa Kawhija Leonarda (natečeno koljeno), Dallas nije imao pravi odgovor ni na jednoj strani terena. Košarkaši iz Teksasa napravili su dosta grešaka uz čvrstu odbranu domaćih, a ni Slovenac Luka Dončić nije uhvatio pravi osjećaj za šut iz igre u prvom dijelu. Nakon poluvremena Clippersi su vodili sa čak 26 poena razlike.

U pobjedničkom timu James Harden je završio dvoboj s 28 poena i osam asistencija, dok je Ivica Zubac postigao 20 poena i uhvatio 15 skokova. S druge strane Dončić je postigao 33 poena uz 13 skokova i šest asistencija, a Kyrie Irving dodao je 31 poen, dok je ostalih osam košarkaša Dallasa u početnoj rotaciji zajedno postiglo samo 33 poena.

Oklahoma City Thunder dosta je teško upisala pobjedu protiv New Orleans Pelicansa rezultatom 94:92. Pelicansi su mogli doći do pobjede u ovom meču, ali šut sa zvukom sirene promašio je CJ McCollum. Shai Gilgeous-Alexander predvodio je Oklahomu do pobjede sa 28 poena, dok se s druge strane istaknuo Trey Murphy sa 21 poenom.

Milwaukee Bucksi su bez povrijeđenog Giannisa Antetokounmpa savladali Indiana Pacerse sa 109:94. Istaknuo se Damian Lillard sa 35 poena, dok je Khris Middleton dodao 23 poena. U timu Pacersa najefikasniji je bio Pascal Siakam s 36 poena i 13 skokova.

- Rezultati, Playoff, 1. runda:

- istok:

Boston Celtics - Miami Heat 114:94
(Boston vodi s 1:0 u pobjedama)

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 109:94
(Milwaukee vodi s 1:0 u pobjedama)

- zapad:

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 109:97
(LA Clippers vode s 1:0 u pobjedama)

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 94:92
(Oklahoma vodi s 1:0 u pobjedama)


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo