8°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.04.2024 / 12:52 Regija - Brisel

Ministri EU formalno potvrdili izmjene poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom

Ministri EU formalno potvrdili izmjene poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom
Foto: EU

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) usvojili su izmjene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Izmjene se odnose na obaveze te države koje proizilaze iz sporazuma koji su sa Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Nakon što ga je Vijeće ministara EU odobrio, poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom sada je i zvanično izmijenjeno i dopunjeno.

Brisel će pisanim putem obavijestiti Srbiju o izmjenama.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima između Brisela i Beograda odnosi se na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U usuglašenom tekstu u poglavlju 35 navodi se da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom te države u pripremama za pristupanje.

To će se, kako se navodi, "posebno mjeriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtjevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira".

EU osudila negiranje srebreničkog genocida na skupu u Banjaluci

Zabrinjavajuće hapšenje kosovskih policajaca u Srbiji, kaže portparol EU

U tekstu u koji RSE ima uvod također se ističe da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023.

"Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma će se odvijati u okviru dijaloga uz podršku EU", navodi se u usuglašenom tekstu izmjena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda.

Portparol EU Peter Stano je povodom formalnog usvajanja naveo da su i Srbija i Kosovo prihvatile da će njihove obaveze koje proizilaze iz Sporazuma od puta do normalizacije postati sastavni deo njihovih puteva evropskih integracija.

Aneks o implementaciji zaključen marta 2023. u Ohridu, prema njemu, također odražava tu posvećenost dvije strane.

“Pozdravljamo današnje usvajanje od strane Saveta ažuriranih privremenih mjerila, uključujući i Sporazum u Poglavlju 35 pristupnih pregovora Srbije”, izjavio je Stano.

“Očekujemo da obje strane implementiraju Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve”, dodao je on.

Budući da Kosovo, za razliku od Srbije, nema status kandidata za punopravno članstvo, obaveze iz dijaloga za zemlju biće obuhvaćene u Specijalnoj grupi za normalizaciju.

Stano je potvrdio da će i dnevni red sledećeg sastanka te Specijalne grupe također biti ažuriran u skladu s tim.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo