7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

22.04.2024 / 13:22 Regija - Donja Gradina

Murphy odao počast žrtvama Jasenovca: 'Svi imamo odgovornost priznati činjenice'

Murphy odao počast žrtvama Jasenovca: 'Svi imamo odgovornost priznati činjenice'
Foto: X / Ambasada SAD-a u BiH
Amabasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy odao je u Donjoj Gradini počast hiljadama žrtava stradalih u Jasenovcu, ali i svim žrtvama nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu te tom prilikom pozvao političke vođe da se ozbiljno obavežu priznati prošlost, prihvatiti činjenice te poštovati žrtve.

"Sada i uvijek, građani Sjedinjenih Država solidarišu se sa žrtvama i preživjelima ovih zločina", naveo je Murphy u svom video obraćanju pa nastavio:


"Upravo u ovom koncentracionom logoru, jednom od deset najvećih u Evropi tokom Drugog svjetskog rata ustaške snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ubijale su nedužne Srbe, Rome, Jevreje, Muslimane i druge. Uslovi u Jasenovcu bili su užasni - zatvorenici su dobijali minimalne količine hrane, smještajne jedinice i sanitarni čvorovi bili su potpuno neuslovni."

On dalje kaže kako su stražari - hrvatska politička policija i ustaška milicija okrutno mučili, terorirali i nasumično ubijali zatvorenike.

"Jasenovac je bio jedno od mnogih stratišta na kojima su ustaše počinile stravične zločine. Za vrijeme svoje vladavine, vlasti NDH ubile su stotine hiljada stanovnika srpske nacionalnosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te desetine hiljada Jevreja, Roma i Muslimana."

"To su činjenice, nekome neugodne, ali su ipak činjenice i svi imamo odgovornost da ih priznamo", dodao je, između ostalog, ambasador SAD-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo