7°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

22.04.2024 / 13:28 Ekonomija - Mirnes Spahić

Bosanskohercegovačka aplikacija TruckersApp osvaja svjetsko tržište

Bosanskohercegovačka aplikacija TruckersApp osvaja svjetsko tržište
Foto: FENA
TruckersApp je mobilna aplikacija napravljena kao jedna vrsta društvene mreže za sve ljude koji se svakodnevno nalaze na cestama širom Evrope.

Trenutno na tržistu ne postoji nista slično, prvi smo sa ovakvim proizvodom i ovdje vidimo veliku priliku - kaže Mirnes Spahić, Gračanlija koji živi u Grazu, a koji je nedavno predstavio aplikaciju TruckersApp.

Ideja je, kako je kazao, nastala prije četiri godine. Od tada kreće istraživanje tržišta, anketiranje vozača (u jednoj od anketa ispitano čak 1.460 vozača), dizajn aplikacije, branding, programiranje i na kraju testiranje. Programiranje je trajalo 18 mjeseci, a testiranje dva mjeseca.

- Od 16. januara se nalazimo na Google Play Store za Android uređaje i na App Store. Dostupni smo u 43 države Evrope. Trenutno je aplikacija prevedena na osam jezika (bosanski, hrvatski, srpski, engleski, njemački, poljski, turski i italijanski). Plan je da bude dostupna na svim jezicima koji se koriste u Evropi, a neki jezici su već u pripremi tako da ćemo u fazama dodavati nove kako budemo marketing pripremali za te države – ističe Spahić.



Aplikacija je u prva tri dana napravila pravi bum na Google Play Store, gdje je bila u TOP 50 aplikacija, a u jednom trenutku čak 11. Aplikacija je 100 posto bosanskohercegovački proizvod, a želja je da se napravi svjetska priča.

- Korisnik nakon registracije pravi svoj profil, postavlja sliku profila, sliku svog kamiona… Svaki korisnik ima mogućnost pretraživanja prijatelja/kolega. Može dodavati i slati zahtjeve za prijateljstvo. Sve prijatelje/kolege vidi na mapi gdje se nalaze. Prednost ove mape i lociranja je u tome što će vozači u budućnosti moći lakše i brže planirati svoje zakonom propisane pauze i vikende. Mi smo iz našeg istraživanja saznali da se vozači često osjećaju usamljeni na odmaralištima dok prave te pauze - navodi Spahić.

Druga važna opcija aplikacije, a Spahić kaže i njemu najvažnija, jeste 'SOS dugme'. Preko SOS-a korisnik može zatražiti pomoć kada ima problem ili ponuditi pomoć ukoliko je neko treba. Svaki SOS koji se pošalje 'pinuje' se na mapi tako da ga svi vide u definisanim radijusima. Također, nakon slanja SOS-a svi korisnici, ne samo prijatelji, koji se nalaze u tom radijusu će dobiti push notifikaciju da nekome treba pomoć.

- Imamo SOS-ove za kvar na vozilu, problem kod gume, prazna baterija, parking i prijevoz. Također imamo i razne dojave vezane za udese i gužve na cesti, policijske kontrole, radare i vage gdje ostali korisnici mogu ocjenjivati vjerodostojnost SOS-a - precizirao je Spahić.



Ostale opcije koje pruza aplikacija su Notifikacije, Chat i SOS Dashboard.

- Sve ovo do sada je bila prva faza. Kostur narednih faza je već spreman i mi u narednim danima krećemo na njima raditi kako bi još više olakšali posao i život ljudima koji su i po par sedmica na putevima širom Evrope, sami i bez svojih najmilijih - zaključuje Spahić, koji konstatuje kako mu je posebno drago što je ova inovativna aplikacija realizirana od domaće firme, što naglašava kvalitetu naše domaće IT industrije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo