8°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.04.2024 / 14:56 Kultura - Sarajevo

Spahić: 'Knjige, memorija i mediji', moto sarajevskog sajma knjiga 2025.

Spahić: 'Knjige, memorija i mediji', moto sarajevskog sajma knjiga 2025.
Foto: Fena
Predsjednik Programskog savjeta Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić zadovoljan je ovogodišnjim sajmom knjiga, podsjećajući da su počasni gosti bili pisci iz dijaspore te naglašavajući da je ove godine posebno bilo riječi o prevođenju i autorstvu prevodilaca.

- Postajemo svjesni da je prevođenje najbolja, najznačajnija intelektualna veza sa svijetom - naglasio je Spahić, u izjavi za medije.

Za ovogodišnji Sajam kaže da je to priča koja je omogućila dijalog o knjizi i druženje sa knjigom, na više lokacija, a pokazao je kuda ide dalje ovaj svijet knjige. Kako je kazao, sretni mogu biti pisci, izdavači i bibliotekari, kao i posjetioci.

Na ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg Sajma Spahić je najavio, 'Knjige, memorija i mediji', moto 36. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga 2025., te naglasio da će od iduće godine Sajam biti produžen za još jedan radni dan izlagačima, autorima i publici.

Ovogodišnji sajam knjiga zvanično je zatvoren ceremonijom u Bosanskoj kući Centra Skenderija, uručenjem sajamskih nagrada žirija i zahvalnica Programskog savjeta Sajma. Pjesnikinja Bisera Alikadić zahvalila je organizatorima u ime svih dobitnika nagrada i zahvalnica.

Na 35. međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu sudjelovalo je, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje su predstavile 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani "Mirza Delibašić". Sajam je posjetilo više od 100.000 ljudi.

Centar Skenderija - Sarajevski sajam i Programski savjet sajma knjiga tradicionalno je organizator Međunarodnog sajma knjiga koji je ove godine održan od 17. do 22. aprila pod motom 'Riječ'.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo