7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 07:43 Zanimljivosti - Nevjerovatan prizor

FOTO / Poplave koje su pogodile Dubai vidljive iz svemira

FOTO / Poplave koje su pogodile Dubai vidljive iz svemira
Foto: NASA
Poplave i jake kiše koje su prošle sedmice pogodile dijelove Ujedinjenih Arapskih Emirata bile su toliko intenzivne da su ih sateliti, nakon što su se oblaci razišli, mogli danima vidjeti iz svemira.

Nepuna dva dana od popuštanja kiše, satelit Landsat 9 prošao je iznad UAE u petak, 19. aprila, i snimio velike, dugotrajne bazene poplavne vode. Satelit prikuplja detaljne slike Zemljine površine, a njime upravljaju NASA i Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država.



Jezerca tamnoplave boje na gornjim slikama ističu poplavne vode koje su u oštrom kontrastu s tipično suhim tlom u regiji, koje izgleda žutosmeđe ili svijetlosmeđe. Prikazana poplava je u najjužnijem dijelu Dubaija, ali visoko urbanizovani centralni dio grada nije snimljen.



Satelit je također snimio značajne poplave u Abu Dhabiju. Mala, plitka vodena tijela izgledaju svijetloplavo. Veći i dublji bazeni poplavne vode tamno su plavi.

Veliki dijelovi suhog, žutosmeđeg tla također dobivaju svijetlozelenu nijansu nakon padalina. To vjerojatno pokazuje da je tlo u mnogim područjima zadržalo vlagu od kiše, čak i ako nisu potpuno poplavljena.

Iako su ovim slikama možda promaknute apsolutno najveće poplave u zemlji, one pružaju nevjerovatan snimak koliko je olujno vrijeme ostavilo iza sebe.

Neviđene kiše su zaustavile život u Dubaiju. Mnoštvo jake kiše pljuštalo je nad velikim dijelom Emirata od kasnog utorka, 16. aprila, do srijede, 17. aprila. Dubai, najnaseljeniji grad u zemlji, zabilježio je godišnju količinu kiše u samo 12 sati dok su područja istočnije zabilježila gotovo dvije godine kiše u manje od 24 sata.

Najjača kiša pogodila je područja sjeverno i istočno od glavnog grada zemlje Abu Dhabija.

Uobičajena je bila ukupna količina oborina od oko 100 do 200 mm. Međutim, nekoliko je lokacija zabilježilo gotovo 250 mm.

Poplavna voda brzo je rasla i sporo se povlačila kao rezultat historijskog potopa, koji je bio najekstremniji događaj u zemlji od početka vođenja evidencije prije 75 godina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo