563°C
Mostar 580°C
Tuzla 578°C
Banja Luka 578°C
Bihać 570°C

23.04.2024 / 11:32 Svijet - Dresden

Uhapšen asistent zastupnika AfD-a u Evropskom parlamentu, špijunirao za Kinu?

Uhapšen asistent zastupnika AfD-a u Evropskom parlamentu, špijunirao za Kinu?
Foto: Arhiva
Zaposlenik zastupnika Evropskog parlamenta iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Maximiliana Kraha uhapšen je zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, saopćilo je danas Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu.

"Glavno državno tužilaštvo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu privelo njemačkog državljanina Jiana G. zbog osnovane sumnje da je radio za kinesku tajnu službu", saopćilo je Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu.

Nadalje se navodi da je Jian G. kao zaposlenik zastupnika Evropskog parlamenta u nekoliko navrata kao agent kineske tajne službe dostavljao informacije o odlukama Evropskog parlamenta. Njemački mediji navode kako se radi o zastupniku AfD-a Maximilianu Krahu. Na internetskoj stranici zastupnika Kraha još uvijek na listi zaposlenih koji su akreditovani pri parlamentu stoji ime asistenta Jiana Gua.
 
"U januaru 2024. osumnjičeni je u nekoliko navrata slao informacije o pregovorima i odlukama Evropskog parlamenta svom nalogodavcu u kineskim tajnim službama. Osim toga je sakupljao i informacije o njemačkim opozicionim političarima", stoji u saopćenju tužilaštva.

Iz uprave AfD-a je poručeno kako su vijesti o hapšenju Krahovog asistenta "vrlo uznemirujuće", ali kako se želi pričekati s daljnjim informacijama državnog tužilaštva. Na hapšenja je reagovao i službeni Peking odbacujući optužbe da je Guo špijunirao za Kinu.

"Sve ove optužbe služe klevetanju i ugnjetavanju Kine", stoji u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. Jučer je Glavno državno tužilaštvo u drugom slučaju dalo uhapsiti troje njemačkih državljana pod optužbom da su špijunirali za Kinu i kineskoj tajnoj službi dostavljali osjetljive industrijske podatke iz vojno-pomorskog sektora.

Prošle sedmice su u Njemačkoj također uhapšena i dvojica njemačkih državljana ruskog porijekla pod optužbom da su za rusku tajnu službu špijunirali i pribavljali podatke o kretanju jedinica Bundeswehra, posebno u svezi s ratom u Ukrajini.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser je optužbe protiv Krahovog asistenta opisala kao "vrlo teške".

"Ako se potvrdi da je iz Evropskog parlamenta špijunirao za kinesku tajnu službu, onda se radi o napadu na evropsku demokratiju", rekla je Faeser.

Maximilian Krah je član zastupničkog kluba desnice i ekstremne desnice Identitet i demokratija. Nositelj je liste desno-populističkog AfD-a na predstojećim izborima za Evropski parlament. I drugi nositelj na listi Petr Bystron se već sedmicama nalazi na udaru kritika zbog sumnje da je za novac širio rusku propagandu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo