7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 14:17 BiH - BORTAC

Granični policajci iz BiH, Hrvatske i Srbije na obuci patrole SAD-a

Granični policajci iz BiH, Hrvatske i Srbije na obuci patrole SAD-a
Foto: X / Ambasada SAD-a u BiH
Prošle sedmice, specijalna taktička jedinica granične patrole (BORTAC) američke carine i granične zaštite, u sklopu programa praćenja Zelene granice Ambasade SAD-a, obučila je 18 službenika granične policije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

"BORTAC-ove visoko obučene jedinice pomažu međunarodnim partnerima da razviju svoje granične sigurnosne sposobnosti, uključujući borbu protiv terorizma, presretanje krijumčarenja ljudi, provođenje imigracije i zabranu trgovine drogom i oružjem", navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.

 

Tokom sedmice, zajednički timovi su bili uključeni u granične patrole i izvršili pretrese duž zelene granice između Hrvatske i BiH, pružajući službenicima iz ove tri zemlje iskustva iz prve ruke u naprednim tehnikama praćenja terena.

Obuka unapređuje mjere sigurnosti trograničnih zemalja u svjetlu rastuće ilegalne migracije i poboljšava sposobnost provođenja zakona da provedu uspješne operacije praćenja duž zelene granice. Nadalje je promovisao jaču regionalnu saradnju u praćenju operacija, zabrani krijumčarenja i razmjeni informacija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo