7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 14:57 Svijet - Ruska invazija

Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Rusija će intenzivirati napade na ukrajinske skladišne baze u kojima se nalazi oružje koje je isporučio Zapad, izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, dok se Sjedinjene Države spremaju da odobre i isporuče dugo odgađani kontingent nove vojne pomoći.

Obraćajući se vojnim zvaničnicima, Šojgu je kazao da je Rusija "razbila mit o superiornosti zapadnog oružja" i da su njene snage preuzele inicijativu duž fronta dugačkog 1. 000 kilometara.

On se osvrnuo na činjenicu da je Washington spreman da Ukrajini isporuči novi paket vojne pomoći vrijedan skoro 61 milijardu dolara nakon glasanja u Zastupničkom domu u subotu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da će Kijev uskoro dobiti više dalekometnih raketnih sistema ATACMS u vojnoj pomoći. Američki zvaničnici tvrde da će pomoć uključivati zalihe municije i presretače za sisteme protivzračne odbrane.

- Srazmjerno prijetnjama koje predstavljaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici, nastavit ćemo da unapređujemo sastav i strukturu oružanih snaga i povećavamo proizvodnju najkorištenijeg oružja i vojne opreme - kazao je Šojgu.

- Pojačat ćemo intenzitet napada na logističke centre i skladišne baze zapadnog oružja - dodao je.

Šojgu je ponovio tvrdnju Rusije da je zauzela sela Prvomajsko, Bohdanivka i Novomihaljivka ovog mjeseca. U ponedjeljak je ukrajinski komandant negirao pad Novomihaljivke, navodeći da njegove snage drže od 15 do 20 posto sela.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski marinci uključeni u operaciju zauzimanja Novomihaljivke zaplijenili oružje zapadne proizvodnje, uključujući švedske bacače granata, američke protivtenkovske granate i NATO sisteme za elektronsko ratovanje.

Ministarstvo je objavilo video snimak operacije zauzimanja sela. Reuters nije mogao provjeriti kada je video snimljen, ali je mogao potvrditi lokaciju kao Novomihaljivku, na osnovu zgrada, puteva i jezera koji su odgovarali satelitskim snimcima tog područja, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo