13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

25.04.2024 / 06:00 Svijet - Odobren prijedlog zakona

Slovačka na korak do gubitka javnog servisa: Pretvara se u novu medijsku ustanovu?

Slovačka na korak do gubitka javnog servisa: Pretvara se u novu medijsku ustanovu?
Foto: VSquare.org
Slovačka vlada populističkog premijera Roberta Fica jučer je odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske stanice RTVS i njeno pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među opozicionim političarima i novinarima.

Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji.

Fico, koji je prošle godine po četvrti put postao premijer nakon nekoliko godina u opziciji, kritikovao je u to vrijeme javnu televiziju smatrajući je pristranom.

"Stanje u RTVS je neodrživo", rekao je Fico na konferenciji za novinare.

"(Ona) realno ne može biti objektivna jer je u sporu sa slovačkom vladom. Time se krši osnovno ljudsko pravo građana Slovačke da na raspolaganju imaju objektivne informacije".

Ficova vlada već je zatvorila ured posebnog antikorupcijskog tužioca, smijenila šefove policije i tajne službe i odmakla vanjsku politiku od čvrste podrške Ukrajini. Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da nacrt zakona efektivno zamjenjuje "cijenjenu javnu radioteleviziju" i prijeti njenoj nezavisnosti.

Ministrica kulture Martina Šimkovičova, koja je prethodno radila na toj televiziji i poznata je po širenju teorija zavjere, glavna je autorica zakona.

Prema novom zakonu, za koji se očekuje da će ga parlament odobriti u junu, direktor RTVS-a bit će smijenjen nekoliko godina prije isteka mandata, a zamijenit će ga deveteročlano vijeće koje će s vremenom izabrati novog.

Ministarstva kulture predložit će četiri člana u Vijeće, dok će ostali biti stručnjaci koje će imenovati parlament.

Osnovat će se i programski odbor za nadzor sadržaja, što kritičari nazivaju nametanjem cenzure. Slovačka opozicija žestoko kritikuje zakon i optužuje vlast da javni servis RTVS pokušava zamijeniti svojim propagandnim medijem.

Nekoliko nevladinih udruženja već je najavilo da će se obratiti Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu u vezi s nacrtom zakona o javnom emitovanju. Žele skrenuti pažnju na kontroverzne planove vlade koji su, po njima, u suprotnosti s novim evropskim zakonom o slobodi medija, javlja agencija TASR.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo