9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.04.2024 / 08:36 Svijet - Intervju za BBC i CNN

Blinken oštro napao Kinu: Htjela se miješati u predsjedničke izbore u SAD-u

Blinken oštro napao Kinu: Htjela se miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Foto: X
Američki šef diplomatije Antony Blinken dao je intervju za BBC i CNN u kojima je oštro napao Kinu. Blinken je upozorio da će Washington djelovati ako Kina ne prestane opskrbljivati Rusiju artiklima korištenim u njenom napadu na Ukrajinu.

Blinken je za CNN izjavio da je SAD vidio dokaze da se Kina htjela miješati u predstojeće predsjedničke izbore.

Govoreći za BBC u Pekingu, američki prvi diplomat rekao je da je jasno dao do znanja svojim kolegama da oni pomažu raspirivanju najveće prijetnje evropskoj sigurnosti od Hladnog rata, prenosi HINA.


Nije rekao koje mjere je SAD spreman poduzeti. No, Blinken je i naglasio da je u nekim područjima postignut napredak. Pohvalio je Peking što je uložio napore u zaustavljanju zaliha droge fentanil koja stiže u SAD.

Kina je i dalje glavni izvor fentanila za SAD, za koji je Bijela kuća rekla da uzrokuje javnozdravstvenu krizu u cijeloj zemlji.

Blinken je također naglasio kako smatra da Peking može igrati "konstruktivnu" ulogu na Bliskom istoku, ukazujući na to da Kina koristi svoj odnos s Iranom kako bi spriječila daljnju eskalaciju u sukobu s Izraelom.

Odnosi između Washingtona i Pekinga zategnuti su zbog kineskih potraživanja nad Tajvanom i Južnokineskim morem te američkih zabrana izvoza napredne tehnologije. Dodatno su oštećeni svađom oko špijunskog balona prošlog februara.

Proteklih dana, SAD je donio zakon koji bi prisilio TikTok u kineskom vlasništvu da proda popularnu aplikaciju ili da ona bude zabranjena u Americi. Jučer poslijepodne sastali su se Xi i Blinken u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. Kineski predsjednik se složio da su dvije strane "napravile pozitivan napredak" otkako se u novembru susreo s američkim kolegom Joeom Bidenom.

"SAD i Kina trebaju biti partneri, a ne suparnici. Ako SAD zauzme pozitivan stav o razvoju Kine, odnosi bi se mogli istinski stabilizovati, postati bolji te krenuti naprijed", izjavio je Xi.

Blinken je za CNN rekao da je SAD vidio dokaze kineskih pokušaja da "utječu i vjerovatno se miješaju" u predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u, uprkos prethodnom obećanju Xija da Kina to neće činiti.

Blinken je rekao da je ponovio Bidenovu poruku Xiju iz novembra prošle godine, kada je Xi tokom summita u San Franciscu obećao da se Kina neće miješati u američke predsjedničke izbore 2024.

“Vidjeli smo, općenito govoreći, dokaze o pokušajima utjecaja i mogućeg uplitanja. Želimo da se to što prije prekine. Svako miješanje Kine u naše izbore je nešto što vrlo pažljivo posmatramo i to nam je potpuno neprihvatljivo. Tokom svog susreta s Xijem u Pekingu, želio sam biti siguran da će on ponovno čuti poruku da se Kina ne miješa u izbore", izjavio je Blinken za CNN.

Peking je opetovano rekao da se ne miješa u izbore u SAD-u, na temelju svog načela nemiješanja u unutrašnje poslove drugih zemalja. Kina ili akteri za koje se vjeruje da su povezani s Pekingom optuženi su za političko uplitanje u druge zemlje, poput Kanade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo