11°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

27.04.2024 / 11:42 Kultura - Jajce

Festival Plivske omahe ove godine posvećen je i temi ekologije i kulture življenja

Festival Plivske omahe ove godine posvećen je i temi ekologije i kulture življenja
Foto: FENA

Sedamnaesti Festival duhovne poezije i muzike Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje biće održan od 6. do 12. maja u Jajcu.

Ceremonija svečanog otvaranja Festivala, kojoj će prethoditi otvaranje Izložbe „Kultura akvarela“ autorice Nerice Osmančević u Gradskoj galeriji Jajce i muzički program Gradskog duhačkog orkestra „Limena glazba“ Jajce, započet će u 18.30 sati u Velikoj dvorani JU „Dom kulture Jajce“ Jajce.

Manifestacija je to koja traje od 2007. godine i koja je nastala sa željom da se promovišu suživot, kultura, tradicija i običaji naroda Bosne i Hercegovine, te da se iskaže sva poetska i duhovna ljepota BiH.

Festival se tradicionalno održava u proljeće i to u danima koji gravitiraju Jurjevu, čiji je jedan od simbola hvatanje omahe – vode sa mlinskog točka ili slapova.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar istakao je da Plivske omahe nisu prvi kulturni događaj u ovoj godini u Jajcu ali da njime na svoj način Dom kulture Jajce najavljuje bogato kulturno ljeto.

- Nekada hvatanje omahe, svako iz svog razloga, danas festival “Plivske omahe”, ima svoju svrhu da nam poboljša zdravlje – zdravlje naše zajednice u smislu poboljšanja međusobnog kulturološkog i religijskog razumijevanja, jačanja našeg duhovnog stanja; da uljepša naš grad, njegovu kulturnu scenu, da ga umije; i da nam najavi ljeto, ono kulturno koje će, nadamo se biti bogato u najmanju ruku kao prošlogodišnje - kazao je Čančar u razgovoru za Fenu.

Ove godine Festival Plivske omahe otvara se 6. maja na Đurđevdan s kojim se simbolično povezan, jer se hvatanje vode sa slapova , vodeničkih kola vezuje i za praznik koji se smatra ne samo praznikom Roma, nego koji obilježavaju i ostali.

- Mi smo kao orijentacioni termin festivala uzeli prvu cijelu sedmicu mjeseca maja, a to se ove godine poklopilo sa Đurđevdanom, čije obilježavanje ima duboke korijene u našoj zemlji. Upravo na taj dan ćemo otvoriti Omahe, izložbom, muzičkim performansom, pjesmom i igrom svih naroda u BiH, čime želimo reći da je ovo grad otvoren za sve ljude, da su svi dobro došli i da međusobno razumijevanje i potpomaganje u dobru među svim narodima u našoj zemlji nema alternative - naglasio je Čančar.

Ove godine u okviru programa Festivala uz izložbe, nastupe kulturno-umjetničkih društava, izložbe, koncerte biće upriličeni i okrugli stolovi: “Kulturološki aspekti čuvanja životne sredine“ i „Religija, ekologija i mi“.

Čančar ističe da je u vremenu globalizacije, konzumerizma i velikih tehnoloških dostignuća, priroda jako narušena i sve češće ugrožena.

- Uzvišeni je ovom gradu podario velike prirodne ljepote, a historija je ostavila trag raznih kraljevstava, carstava i država. Ukoliko ne uložimo trud da to sve zaštitimo od najezde uništavanja prirode i prirodnog okruženja, nestručnog i neodgovornog postupanja i zahvata u prirodnim i historijskim ljepotama, bojim se da prema svojim potomcima nećemo ispuniti ljudsku i moralnu misiju. Veliki sam zagovornik čuvanja svega što smo zadužili od predaka i što ćemo razdužiti kod potomaka, pa slijedom toga sam i insistirao na temi ekologije i kulture življenja kojom ćemo, barem djelimično, otvoriti oči našoj generaciji i pozvati je na čuvanje onoga što nije naše trajno vlasništvo - rekao je direktor Doma kulture Jajce.

Govoreći o programu ovogodišnjih Plivskih omaha Čančar navodi da je festival usmjeren na kulturološko i religijsko razumijevanje, umjetnost koja zbližava, pa su i sadržaji takvi.

U programu su izožbe umjetničkih slika, muzika, pjesma i igra kulturnih društava i pojedinaca iz Jajca, dva okrugla stola o ekologiji na kojima će eminentni stručnjaci govoriti o kulturološkom i religijskom razumijevanju, posjeta kulturno-historijskom spomeniku tvrđavi Komotin koja se nalazi duboko u netaknutoj prirodi, te veče duhovne pjesme.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo