13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

28.04.2024 / 18:15 Svijet - Izvještaj Human Rights Watcha

Burkina Faso odbacuje 'neutemeljene optužbe' da su vojnici masakrirali 223 osobe

Burkina Faso odbacuje 'neutemeljene optužbe' da su vojnici masakrirali 223 osobe
Foto: Agencije

Burkina Faso je odbacila "neutemeljene optužbe" da su njeni vojnici masakrirali 223 osobe u napadima u februaru.

Izvještaj Human Rights Watcha navodi da je vojska 25. februara ubila 179 ljudi u selu Soro i još 44 u Nondinu, od kojih su najmanje 56 bila djeca.

Nevladina organizacija je rekla da je ovo "među najgorim incidentima zlostavljanja vojske" u zemlji u protekloj deceniji.

Vlasti Burkine navele su da su pokrenule pravnu istragu kako bi "utvrdile činjenice" i osudile izvještaj HRW-a.

- Vlada Burkine Faso snažno odbacuje i osuđuje takve neutemeljene optužbe - rekao je ministar komunikacija Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo u izjavi kasno u subotu.

On je također izrazio iznenađenje što je, "dok je u toku ova istraga radi utvrđivanja činjenica i identifikacije počinilaca, HRW uz bezgraničnu maštu uspio identificirati 'krivce' i izreći svoju presudu".

Ranije ove sedmice, zvaničnici u zemlji pod vojnom vlašću suspendirali su BBC i američku javnu radioteleviziju Voice of America zbog njihovog izvještavanja o izvještaju HRW-a.

U izjavi objavljenoj u četvrtak, medijski regulator Burkine Faso upozorio je sve medijske kuće da ne objavljuju informacije u vezi sa izvještajem, zaprijetivši sankcijama, saopćili su državni mediji.

HRW je rekao da su navodna masovna ubistva "čini se dio široke vojne kampanje protiv civila optuženih za saradnju s islamističkim oružanim skupinama, te da se mogu smatrati zločinima protiv čovječnosti".

Međunarodne skupine i skupine za ljudska prava, uključujući Europsku uniju i UN, optužile su Burkinu Faso za ozbiljno kršenje ljudskih prava u borbi protiv pobune, uključujući neselektivna ubistva i prisilne nestanke desetaka civila.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo