9°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

13.05.2024 / 10:06 Svijet - Niz pretresa

London: Uhapšena trojica muškaraca zbog špijuniranja za Hong Konga

London: Uhapšena trojica muškaraca zbog špijuniranja za Hong Konga
Foto: Sky News

U Londonu su danas uhapšena trojica muškarca optuženi prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, za pomaganje stranoj obavještajnoj službi i za strano djelovanje u Velikoj Britaniji.

Chi Leung (Peter) Wai, 38, Matthew Trickett, 37, i Chung Biu Yuen, 63, pojavit će se kasnije danas pred Sudom za prekršaje u Westminsteru, saopćila je Metropolitan policija, piše Sky News.

"Vanjska obavještajna služba za koju se gore navedene optužbe odnose je ona iz Hong Konga", rekao je glasnogovornik policije.

Komandant Dominic Murphy, šef komande Metropolitan policije za borbu protiv terorizma, rekao je: "U sklopu ove istrage izvršeno je nekoliko hapšenja i pretresa širom Engleske.

“Iako su ova krivična djela zabrinjavajuća, želim da uvjerim javnost da ne vjerujemo da postoji neka šira prijetnja po njih.

Ova istraga je u toku, ali sada kada su podignute optužbe, pozivam ljude da ne spekulišu i ne komentarišu dalje u vezi sa ovim slučajem."

U okviru istrage privedeno je ukupno 11 osoba prema članu 27 Zakona o nacionalnoj sigurnosti. Uhapšeni su u Londonu i području Jorkšira.

Iz Metropolitan policije je rečeno da su sedam muškaraca i jedna žena pušteni iz pritvora 10. maja.

Rečeno je da slučaj nije povezan sa zasebnom istragom koja uključuje Rusiju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo